Volt kitől örökölni a tehetséget

2019. Szeptember 04. / 11:38


Volt kitől örökölni a tehetséget

Szerző: Kácsor Zsolt

Három kivételes zenekar, a Vujicsics, a Söndörgő és a ViGaD adott koncertet a Zsidó Kulturális Fesztiválon a Dohány utcai zsinagógában tegnap este. Szépséges koncert volt, aki lemaradt, sajnálhatja!


Nem jöttem üres kézzel, két különleges pálcát hoztam magammal. Az egyiken Marcus Stenz neve áll, a karmester ezzel a dirigensi pálcával készült elő a Milánóban nemrég bemutatott Kurtág-operára. A másik pálca egy elefántcsontból faragott, tizenkilencedik századi Tóra-mutató. Az egyik a ritmust, a másik a helyes irányt mutatja – e szavakkal kezdte beszédét Fekete Péter kulturáért felelős államtitkár, aki koncertjük előtt a Vujiicsics, a Sündörgő és a ViGaD együtteseket méltatta. 

Mint mondta, különös karmester az élet, hiszen mintegy fél évszázada beintette az első szólamot, azaz megszólalt a Vujicsics zenekar, amely sikert sikerre halmozott. Negyedszázadra rá ismét mozdult a karmester pálca, s egy újabb formáció, a Söndörgő kapott hangott, indult el a siker felé, s meg sem állt a világhírig. Fekete Péter hozzátette: a harmadik intésre már nem kellett negyedszázadot várni, hiszen hat éve megzendült egy harmadik szólam, azaz a ViGaD együttes, hogy elinduljon a siker felé. Ez a három kivételes tehetségű csapat állt színpadra a Zsidó Kulturális Fesztiválon a Dohány utcai zsinagógában, kiegészülve Tolcsvay Lászlóval, a magyar beatzene nagy öregjével. 

70197874_1314834578679372_839381569079607296_o.jpg

Eredics Gábor, a Vujicsics énekese és basszprímtamburása meg is jegyezte: számukra ünnepnap ez a mai, hiszen gyereikeikkel, unokaöcséikkel játszhatnak, akikre nagyon büszkék. Méltán lehetnek is, hiszen a két fiatalabb zenekar a Vujicsics magas szakmai színvonalához méltó módon mutatkozott be a zsidó fesztivál közönségének. A ViGaD együttes tagjai igen technikás muzsikusok – volt kitől örökölni a tehetséget és a gyakorláshoz szükséges alázatot –, ami pedig a Söndörgőt illeti: lehengerlően erős csapatról van szó, amely a világzene műfajában a világelsők között van. Remélem, nem sértő a nagy öregek számára, ha megjegyzem: az est folyamán a legnagyobb tapsot a Söndörgő kapta. 

69446715_1314834648679365_5809159382004400128_o.jpg(Fotók: Szentgyörgyi Ákos)

Tolcsvay László föllépésének kiemelkedő pillanata volt, amikor megszólalt a Mélységes mély kút peremén című dala, amelynek szövegét Bródy János írta, s amely eredetileg filmzenének készült. Tiszta és szép zenei pillanatok voltak, akárcsak az a mozzanat, amikor Eredics Benjámin, a Söndörgő egyik tagja elárulta: a kipa, amelyet a koncert alatt a fején viselt, valaha még a nagyapjáé volt, ebben járt imádkozni a Hegedűs Gyula utcai zsinagógába. Különlegesen emelkedett hangulatú este volt, a fesztivál egyik eddigi legnívósabb eseménye.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek