Telt házas örömzene – könnyekkel

2022. Március 14. / 13:15


Telt házas örömzene – könnyekkel

Szerző: Kácsor Zsolt

Jótékonysági koncert helyszíne volt tegnap a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, ahol a kárpátaljai magyarokért, ukrajnai hittestvéreinkért és minden szenvedő, rászoruló emberért szóltak a dalok. Bíró Eszter, Gazda Bence, Gerendás Péter, Jávori Ferenc (Fegya), Klein Judit, Nógrádi Gergely, Teszter Nelli és az ukrán Viktoria Voronyina szívvel-lélekkel előadott produkciói hatalmas sikert arattak. 

Ha nem tudtam volna, hogy milyen tragikus apropó kapcsán vagyok jelen ezen a koncerten, akkor a fellépő művészek fénylő arcát és ragyogó tekintetét látva könnyen azt hihettem volna: csak egy kis örömzenélésre gyűlt össze néhány zenészbarát, hogy a dalok erejével röpítsenek minket abba a láthatatlan dimenzióba, ahová csak a határokat nem ismerő zene képes teleportálni az emberi lelkeket.

Csak hát a fellépő művészek most Ukrajnáért, a békéért, a szenvedőkért, a menekültekért adtak jótékonysági koncertet, s ez aligha nevethető örömzenélésnek – s mégis, a színpadról olyasféle pozitív energia áramlott a tömött padsorok felé, amitől részint összeszorult a szívünk, másrészt pedig elöntött minket a hála és a boldogság érzete: talán mégis van remény, ha ennyi ember képes egy közös célért ilyen emberségesen összefogni.

A nézőket az Ukrajnából származó, s már évtizedek óta Magyarországon élő Teszter Nelli zongoraművész köszöntötte, kitérve arra, hogy neki közeli rokonai, barátai, ismerősei élnek a harci zónában – ez az oka annak, hogy a háború által okozott sebek őt éppen úgy megviselik, mint az ottaniakat. Majd a színpadra szólította Mester Tamást, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökét, aki föltette a kérdést:

– Gondoltuk volna a holokauszt, a berlini fal leomlása, majd a délszláv háború után, hogy a sokat szenvedett Kelet-Európa ismét egy háború színtere lesz? Ebből is látszik, hogy a képzelőerőt felülmúlja a valóság.

20220313_171024.jpgMester Tamás, a BZSH elnöke

Mester Tamás föltette azt a kérdést is: mi a magyar zsidók rendeltetése ezekben a nehéz órákban, amikor a szomszéd országból nemzettesvéreink, hittestvéreink és mások kénytelenek mindenüket hátrahagyva menekülni? 

– A Tóra, mint mindig, mutatja az utat: szeressétek az idegent, mert idegenek voltatok Egyiptom országában – mondta. – A Mazsihisz, beleértve a legnagyobb hitközségét, a Budapesti Zsidó Hitközséget, teszi a dolgát. Segíti a háborús gyötrelmektől szenvedőket információkkal, lakhatással, segélyekkel, számos egyéb támogatással. A támogatás egyik formája ez a mai nemes kezdeményezés is, hiszen e koncert közönsége a jegyek megváltásával segíti szenvedő embertársainkat. 

Majd a zenészek voltak azok, akik – idézve a BZSH elnökét – „tették a dolgukat”. S milyen hihetetlen erővel, lelkesedéssel, fénylő kisugárzással léptek a közönség elé! 

20220313_171559.jpgKlein Judit

A fellépő művészeknek – Bíró Eszternek, Gazda Bencének, Gerendás Péternek, Jávori Fegya Ferencnek, Klein Juditnak,  Nógrádi Gergelynek és Teszter Nellinek – mindössze néhány napjuk volt arra, hogy összeállítsák a műsort és felkészüljenek az előadásra, ám ez a rövid idő egyáltalán nem hagyott semmi nyomot a produkciók színvonalán. Ezt hívják profizmusnak: gyorsan és a lehető legmagasabb színvonalon helyt állni és a maximumot nyújtani. 

20220313_183615.jpgBalról jobbra: Nógrádi Gergely, Klein Judit, Gerendás Péter, Viktoria Voronyina, Bíró Eszter, Gazda Bence, Teszter Nelli és Jávori Fegya

A koncert egyik meglepetésvendége az ukrán Viktoria Voronyina operaénekes volt, aki alig egy hete tartózkodik Magyarországon. Néhány nappal ezelőtt kellett elmenekülnie a hazájából, most pedig ott állt egy budapesti színpadon, s olyan szívbe markoló szépséggel énekelt, ami örökké emlékezetes marad. Az ukrán Volodimir Ivaszjuk (1949-1979) költő, zeneszerző egyik dalát adta elő, amely úgy szólt most a zsinagógában, mint egy himnusz, a béke, a békevárás himnusza. 

20220313_172138.jpgViktoria Voronyina

Csodálatos este volt – ennál csodálatosabb majd csak az lesz, ha ugyanezt a műsort abból az alkalomból kell megismételni, hogy véget ért a háború. Az majd igazi örömzene lesz, jóval kevesebb könnyel a szemekben.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a JCC Budapest-Bálint Ház ezzel a jótékonysági koncerttel is ki akarta fejezni szolidaritását a háború sújtotta térség lakóival származásra és vallásra való tekintet nélkül. 

Az ukrán menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás során a Mazsihisz együttműködő partnerei a Joint Distribution Comitee (JDC), a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), a Jewish Agency for Israel (Szochnut), a JCC Budapest-Bálint Ház, valamint Izrael Állam budapesti nagykövetsége. Sálom! Legyen béke mielőbb!

A koncerten közreműködtek: Bíró Eszter (ének); Gazda Bence (hegedű); Gerendás Péter (ének, gitár); Jávori Ferenc – Fegya (zongora); Klein Judit (ének); Nógrádi Gergely (ének); Teszter Nelli (zongora); Viktoria Voronyina (ének).

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek