Remek program szobafogság idején: böngésszünk a Digipédián!

2020. Március 31. / 16:57


Remek program szobafogság idején: böngésszünk a Digipédián!

Magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait teszi ingyenesen elérhetővé a Digipédia kulturális és oktatási adatbázis. A legutóbbi digitalizálások egyik eredménye, hogy mára több mint 300 digitalizált könyv vált ingyenesen letölthetővé az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem Könyvtára és a Forum Hungaricum együttműködése során.


A koronavírus-járvány idején kiemelt szerepük van azoknak az adatbázisoknak és digitalizált gyűjteményeknek, amelyek otthonról is elérhetők, ezáltal segítik a tanárok és a diákok munkáját. Az Oktatási Hivatal által közzétett listán az első öt kulcsfontosságú, tanulást segítő adatbázis között szerepel a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. szakemberei által kifejlesztett és működtetett Digipédia kulturális és oktatási adatbázis – közölte az MTI-vel kedden a Forum Hungaricum.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a Digipédia több mint adatbázis, mivel nemcsak digitalizált dokumentumokat kínál, hanem olyan módszertani javaslatokat is ad, amelyekkel a tanárok megtervezhetik digitális óráikat, illetve feladatokat és azok megoldásait is ajánlja a felhasználók részére. A Forum Hungaricum különösen nagy hangsúlyt fektet az Europeana portállal való együttműködésre is, amelyet ide kattintva érhetnek el.

A magyarországi aggregátor intézmények közül a legtöbb kulturális örökségi elemet, a rekordok háromnegyedét a Forum Hungaricum biztosítja. A társaság által fenntartott adatbázisok, a Digipédia és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (mandadb.hu) ingyenesek és bárki számára hozzáférhetők. 

A közlemény a legutóbbi digitalizálások eredményei közül kiemeli, hogy mára több mint 300 digitalizált könyv vált ingyenesen letölthetővé az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem Könyvtára és a Forum Hungaricum együttműködése során. 

Szintén a hatékony együttműködés eredménye, hogy a pécsi székhelyű Csorba Győző Könyvtár – amely évek óta digitalizálja a Forum Hungaricummal együttműködve Baranya megye audiovizuális értékeit – nemrég elindította YouTube-csatornáját, amelyen a régiót érintő felvételek váltak elérhetővé.

(MTI)

(Címlapkép: OpenClipart-Vectors/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek