Ráskai Szabolcs grafikusművész: Ez a kor szembemegy az elmélyüléssel

2021. Március 02. / 09:45


Ráskai Szabolcs grafikusművész: Ez a kor szembemegy az elmélyüléssel

Szerző: Kácsor Zsolt

A napokban írtunk  Cserna-Szabó András Rézi a páczban című új, gasztrohistorikus könyvének zsidó tárgyú vonatkozásairól, és cikkünk megjelenése után hívták föl figyelmünket arra, hogy a kötet más módon is kapcsolódik a zsidó közösséghez. A könyv illusztrátora ugyanis az a Ráskai Szabolcs képzőművész, aki a BZSH Scheiber gimnázium rajztanára. Vele beszélgettünk.


Két zsidó tárgyú gasztro-esszé is helyet kapott Cserna-Szabó András Rézi a páczban című kötetében, az egyik az „Ahány ház, annyi sólet – avagy egy prágai német zsidó szakácskönyvről” címet viseli, a másik pedig a „Budapest, 5659. Ádár hóban – avagy az első magyar nyelvű zsidó szakácskönyvről” címet kapta. Ez adta az apropót, hogy írjunk róla, holott fontos mozzanat az is: a szép kivitelezésű kötet illusztrátora Ráskai Szabolcs, aki két éve tanít a BZSH Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolában: vizuális kultúra órákat, valamint érettségi előkészítőket tart 12-13. évfolyamosoknak. 

Ráskai Szabolcs a képzőművészeti egyetemen végzett grafikusművész. Önálló alkotói tevékenységén kívül nem csak a Scheiberben dolgozik, hanem az egri Eszterházy Károly Egyetem vizuális művészeti intézetében tanít grafikusokat

Megkérdeztük tőle, hogy a Scheiberben mire helyezi a hangsúlyt, a művészettörténetre, a stílusokra, a korszakokra vagy a gyakorlati munkára. Mint mondta, a Scheiber közegében a nem fakultációs csoportokban a gyakorlati feladatokra teszi a hangsúlyt, azaz kiad egy kreatív feladatot, s annak a megoldási lehetőségeit várja, az elméletet ebbe a negyvenöt percbe szerinte nem kell belesűríteni. Más a helyzet a fakultációs órákon, amelynek keretében a diákok tudatosan készülnek a képzőművészi pályára, hiszen ezeken a foglalkozásokon teljes egészében végigveszik a művészettörténetet. Most is van egy diákja, aki komoly elméleti képzést kap, mivel kurátor szeretne lenni.

kép1.jpgRáskai Szabolcs illusztrációi a Rézi a páczban című kötethez

Arra a kérdésünkre, hogy a Scheiberben az intézmény jellegéből adódóan a diákok kapnak-e valami pluszt a zsidóság képzőművészetéből, Ráskai Szabolcs úgy fogalmazott: „nem zsidóként kerültem az iskolába, ezzel a kultúrával nekem még ismerkednem kell, de természetesen próbálok olyan közeget teremteni a diákok számára, amibe a zsidó képzőművészet fontos helyet kap. Az már más kérdés, hogy a rajztanításnak eléggé lent van az ázsiója, az elmúlt tíz évben heti egy órára csökkent a rajzóra mennyisége. A gyerekek önhibájukon kívül nem kapják meg a szükséges alapokat ahhoz, hogy a kellő alapra komplett feladatsorokat húzzunk föl akár a zsidóság témakörében is”. 

S hogy miért alacsony a rajztanítás megbecsültsége éppen napjainkban, amikor az internet világát a grafika uralja? Nem realizálódik a gyerekekben, hogy grafikusok által rajzolt internetes világban élünk? Erről  Ráskai Szabolcs kifejtette: „a vizuális effektusok valóban jelen vannak a mindennapi életben, de éppen a folyamatos jelenlétük révén oltanak ki olyan ingereket, amelyek a vizuáliskultúra-neveléshez nagyon fontosak lennének. Elsősorban a kontemplációt, az elmélyülést elősegítő ingerekre gondolok”. 

kép2.jpg

Szerinte olyan képekre van szükség, amelyek képzeteket keltenek, azaz meghatározóak a gyerekek fejlődésében, és az ilyen képek befogadásához meg kell állni, oda kell figyelni, az ilyen képekre időt kell szánni. Ez a kor azonban az elmélyüléssel szembemegy, és nem a befogadást támogatja, hanem a felpörgést. Mint hozzátette: „és akkor mit csináljon ezzel szemben a tanár heti egy rajzórán? Nem mondom, hogy lehetetlen, de nehéz”. 

(Címlapfotó: Mátrai Erik)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Megérkezett az idei pészáhra szánt macesz
Zsidó világ
Hercz  rabbi: Purim korszakváltó időben
2024. Március 21. / 13:35

Hercz rabbi: Purim korszakváltó időben