Oscar-díjra jelölik az auschwitzi jelentésről szóló szlovák filmet

2020. November 12. / 11:56


Oscar-díjra jelölik az auschwitzi jelentésről szóló szlovák filmet

Peter Bebjak Jelentés (Správa) című filmjét jelölte a Szlovák Film- és Televíziós Akadémia a legjobb nemzetközi nagyjátékfilm kategóriában Oscar-díjra – számolt be a hírről a dunszt.sk című internetes oldal. A szlovák rendező, forgatókönyvíró és színész filmdrámája két fiatal szlovák zsidó történetét meséli el, akik megszöktek Auschwitzból és jelentést írtak a táborról. 

Idén 16 film közül választotta ki az Akadémia a jelöltet, olyanok pályáztak erre a megtiszteltetésre, mint például az eddig már több díjjal jutalmazott Služobníci (Szolgák – r. Ivan Ostrochovský) című dráma, az Amnestie (Amnesztia – r. Jonáš Karásek) című thriller, vagy a jelentős anyagi haszonnal futó Sviňa (Disznó – r. Mariana Čengel Solčanská, Rudolf Biermann), vagy épp Pavol Pekarčík Hluché dni (Süket napok) című dokumentumfilmje.

A Jelentés Alfréd Wetzler Čo Dante nevidel (Amit Dante nem látott) című önéletrajzi könyve alapján készült. A történet főszereplője Wetzleren kívül Rudolf Vrba. Kettőjüknek sikerült egy kalandos szökés után leírni részletesen az auschwitzi haláltábort. Jelentésüknek köszönhetően több százezer ember menekült meg.

A filmben nemzetközi színészcsapat játszik, a főszerepet Noel Czuczor játssza, mellette John Hannah-t, Peter Ondrejičkát láthatjuk más cseh, lengyel és német színészek mellett.

Az Oscar-jelölések kihirdetésének időpontja 2021. március 15. A díjakat április 25-én adják át Los Angelesben. A film tervezetten 2021. január 28-án kerül mozikba.

Címlapkép a film weboldala

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek