Maradj otthon és sétálj velünk a Salgótarjáni utcai zsidó temető rejtett ösvényein

2020. Április 11. / 21:07


Maradj otthon és sétálj velünk a Salgótarjáni utcai zsidó temető rejtett ösvényein

Pészach alkalmából a Salgótarjáni utcai zsidó temetőt bemutató videót tett közzé a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A veszélyhelyzet kialakulását követően a Nemzeti Örökség Intézete is törölte tervezett programjait, köztük a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe meghirdetett idegenvezetői sétáit is.

Annak érdekében azonban, hogy a zsidó kultúra egyik páratlan szépségű helyszínét felfedezni vágyók most is megismerhessék ennek a különleges temetőnek a történeteit, rövid virtuális sétát készített a NÖRI.

A „Maradj otthon és sétálj velünk! – A Salgótarjáni utcai zsidó temető rejtett ösvényein” című, rövid videós összeállításban a NÖRI szakképzett idegenvezetője kalauzolja az érdeklődőket a temetőben. A ma közzétett videóból nemcsak a temető története, de az itt nyugvók élete, valamint a művészettörténeti szempontból jelentős síremlékek is megismerhetők.

Az 1874-ben megnyitott temető egészen 1892-ig volt a pesti zsidóság egyetlen működő temetője, a neológ és ortodox irányzat valamennyi ekkor elhunyt híve itt nyugszik. Budapest ostroma után a budapesti gettó halottainak többségét is ide temették, ám az 1950-es évektől a temetőt már alig használták, az utolsó temetkezés az ezredfordulót követő években történt. A temető megállíthatatlannak tűnő pusztulása az 1960-as években indult el. A 2002-ben teljes egészében műemlékké nyilvánított temető 2016-ban került a Nemzeti Örökség Intézetének kezelésébe, ezzel egy időben megindult a sírkert rekonstrukciója, és vált újra látogathatóvá az intézet főigazgatójának, Radnainé dr. Fogarasi Katalinnak köszönhetően. 

„Fontosnak tartjuk, hogy ebben a helyzetben, amikor sokaknak a közösségi média jelenti az egyetlen kikapcsolódást, pészach ünnepére a Nemzeti Örökség Intézete is kínáljon olyan tartalmat, ami ha nem is helyettesíti a személyes jelenlétet, de érdekes információival hasznos időtöltést jelenthet a követőinknek. Úgy gondoljuk, hogy a Salgótarjáni utcai zsidó temető különleges atmoszférája jól megismerhető virtuálisan is, és bízunk benne, hogy hamarosan lehetőség nyílik ennek a sokáig elzárt temetőnek az újbóli látogatására.”- hangsúlyozta Radnainé dr. Fogarasi Katain, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a most közzétett videó kapcsán.

A Nemzeti Örökség Intézete hetente jelentkezik rövid videókkal, a Salgótarjáni utcai zsidó temető mellett az érdeklődők megismerhetik a szomszédos Fiumei úti sírkert érdekességeit és az Új köztemető Nemzeti Gyászparkjának történetét is.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek