Maradj otthon és sétálj velünk a Salgótarjáni utcai zsidó temető rejtett ösvényein

2020. Április 11. / 21:07


Maradj otthon és sétálj velünk a Salgótarjáni utcai zsidó temető rejtett ösvényein

Pészach alkalmából a Salgótarjáni utcai zsidó temetőt bemutató videót tett közzé a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A veszélyhelyzet kialakulását követően a Nemzeti Örökség Intézete is törölte tervezett programjait, köztük a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe meghirdetett idegenvezetői sétáit is.

Annak érdekében azonban, hogy a zsidó kultúra egyik páratlan szépségű helyszínét felfedezni vágyók most is megismerhessék ennek a különleges temetőnek a történeteit, rövid virtuális sétát készített a NÖRI.

A „Maradj otthon és sétálj velünk! – A Salgótarjáni utcai zsidó temető rejtett ösvényein” című, rövid videós összeállításban a NÖRI szakképzett idegenvezetője kalauzolja az érdeklődőket a temetőben. A ma közzétett videóból nemcsak a temető története, de az itt nyugvók élete, valamint a művészettörténeti szempontból jelentős síremlékek is megismerhetők.

Az 1874-ben megnyitott temető egészen 1892-ig volt a pesti zsidóság egyetlen működő temetője, a neológ és ortodox irányzat valamennyi ekkor elhunyt híve itt nyugszik. Budapest ostroma után a budapesti gettó halottainak többségét is ide temették, ám az 1950-es évektől a temetőt már alig használták, az utolsó temetkezés az ezredfordulót követő években történt. A temető megállíthatatlannak tűnő pusztulása az 1960-as években indult el. A 2002-ben teljes egészében műemlékké nyilvánított temető 2016-ban került a Nemzeti Örökség Intézetének kezelésébe, ezzel egy időben megindult a sírkert rekonstrukciója, és vált újra látogathatóvá az intézet főigazgatójának, Radnainé dr. Fogarasi Katalinnak köszönhetően. 

„Fontosnak tartjuk, hogy ebben a helyzetben, amikor sokaknak a közösségi média jelenti az egyetlen kikapcsolódást, pészach ünnepére a Nemzeti Örökség Intézete is kínáljon olyan tartalmat, ami ha nem is helyettesíti a személyes jelenlétet, de érdekes információival hasznos időtöltést jelenthet a követőinknek. Úgy gondoljuk, hogy a Salgótarjáni utcai zsidó temető különleges atmoszférája jól megismerhető virtuálisan is, és bízunk benne, hogy hamarosan lehetőség nyílik ennek a sokáig elzárt temetőnek az újbóli látogatására.”- hangsúlyozta Radnainé dr. Fogarasi Katain, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a most közzétett videó kapcsán.

A Nemzeti Örökség Intézete hetente jelentkezik rövid videókkal, a Salgótarjáni utcai zsidó temető mellett az érdeklődők megismerhetik a szomszédos Fiumei úti sírkert érdekességeit és az Új köztemető Nemzeti Gyászparkjának történetét is.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
PurimFeszt – Minden, ami Purim
2024. Március 25. / 20:49

PurimFeszt – Minden, ami Purim

Hírek, lapszemle
Magyar Narancs: „Megrezzen, mint mindenki más"