Kemény zsidók kóser rockot csapatnak

2019. Szeptember 24. / 13:44


Kemény zsidók kóser rockot csapatnak

Szerző: Kácsor Zsolt

Létezik egy izgalmas zenekar Budapesten, amely kóser rockot, heavy metalt játszik, de nyitni szeretne a világzene felé, méghozzá erős zsidó-jiddis-klezmer motívumokra építve. A Stetl együttesről van szó, amelynek a közelmúltban elkészült az első klipje Sztereotípiák címmel. A zenekar törekvéseiről a zsidó származású basszusgitárossal, Tímár Péterrel beszélgettünk.


A 31 éves Tímár Péter, a Stetl zenekar basszusgitárosa 6 éves kora óta zenél, zongorán kezdte, majd gitározni tanult. A Stetl zenekarba tavaly került be, azok után, hogy a 2015-ben alakult Stetl tagsága Kovács Gergő Mózes énekes, dalszerző, menedzser kivételével tavaly lecserélődött. A zenekar jelenlegi tagjai: Bybina Yana, Csapó Krisztián, Kovács Gergő Mózes (zenekarvezető), Kovács Marci, Pázmándi Gergely, Tímár Péter, Váradi János.

stetl.jpgA Stetl zenekar, az álló sorban jobbra az első Tímár Péter (Forrás: Stetl Facebook)

– Péter, hogyan kerültél be a csapatba?

– Mivel a zenekarban egyedül Gergő maradt, föladott egy hírdetést, hogy basszusgitárost keres, arra jelentkeztem. Nagyon régóta szerettem volna egy ilyen zenekarban zenélni, hiszen régi vágyam, hogy megcsináljam a kaddis metal feldolgozását. A zsidó dallamvilág már gyerekkoromban megfogott, hiszen sok zsidó szertartáson vettünk részt, a kedvenc részem mindig az volt, amikor a kántor énekelt. Megmaradt bennem a kaddis szomorú lüktetése. 

– Milyen zenei világot szeretnétek létrehozni?

– Még nem azt a zenét játsszuk, amit igazából majd szeretnénk, a cél ugyanis az, hogy olyan világzenét hozzunk létre, ami egyrészt keményebb hangzást képvisel, másrészt megtartja a klezmer stílusjegyeit. Fokozatosan képezzük magunkat ebbe az irányba. Már van egy negyven perces repertoárunk. A cél az, hogy fel tudjunk rakni a színpadra egy olyan show-t, egy olyan produkciót, amire mindenki táncol. Bennem a zsidóság azzal kapcsolódott össze, hogy szomorúak vagyunk, s azt sajnáljuk, hogy mi minden rossz történt velünk az elmúlt háromezer évben. Meg akarjuk mutatni, hogy a zsidók is tudnak mulatni. De nem csak mulatni akarunk, hanem tanítani is. Gergő történelmet tanít, nagyon szereti, és ez átjön a számainkban. Fontos tanításokat is közölnek a számok, igyekezünk szellemesek lenni, de arra vigyázunk, hogy ne csináljunk viccet a zsidó kultúrából, s ne sértsük senkinek az érzékenységét.

– Ilyen tanítói szándék tükröződik a Sztereotípiák című számban?

– Igen, erről van szó, a szöveg felsorolja azokat a közhelyeket, amikkel a zsidók gyakran találkoznak, és válaszol is rájuk. A dal szövegét Gergő írta, a zenét pedig Kovács Marci. De van olyan számunk is, amelyik a vörös tehén eljövetelét meséli el, egy másik például a kóser étkezésről szól.

– Egy személyes kérdés: tartod is a vallást?

– Nem, pontosabban a magam módján. De ebben nőttem  föl, gyerekkorom óta ott van körülöttem, és nagyon fontos nekem. Szeretnék belevágni a hébertanulásba is, egyrészt a zsidóságom miatt, másrészt meg azért, mert szép, dallamos nyelv.

 – Hol és mikor játszotok élőben legközelebb?

– A budapesti S8 Underground Klubban szeptember 27-én, péntek este. 

– Éppen sabeszkor…

– Igen, tudom, de egyelőre nehéz egyeztetni a vallási előírásokat a fellépések időpontjaival, hiszen a zenei életben a péntek és a szombaz este a csúcs. De remélem, olyan időpontban is fogunk majd játszani, amikor a vallásos zsidók is el tudnak jönni!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek