Ingyenesen elérhető remekművek a mai filmnap alkalmából

2021. Április 30. / 10:54


Ingyenesen elérhető remekművek a mai filmnap alkalmából

Ma van a Magyar Film Napja, amikor arra emlékezünk, hogy 120 évvel ezelőtt  – 1901. április 30-án – ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. A jeles nap alkalmából a Filmio a magyar filmtörténetből kiválasztott összesen tizenöt, egytől-egyig meghatározónak számító remekművet, amelyet ingyenesen elérhetővé tett mától május 2-ig. Köztük van a Hyppolit, a lakáj és a Saul fia is.

Ma ünnepeljük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz. A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók és a streaming szolgáltók is csatlakoztak a közös ünnepléshez, ennek köszönhetően 100-nál is több kiváló magyar filmet nézhetünk tévében és online. 

Az ünnepnap kapcsán Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy „a Nemzeti Filmintézet célja, hogy a Magyar Film Napjával a fókuszt a páratlan magyar filmkincsre irányítsa". 

Ennek keretében a Nemzeti Filmintézet által indított streaming szolgáltató, a FILMIO honlapján 15 felújított klasszikus lesz ingyenesen nézhető mától vasárnapig.a FILMIO-n. Az ünnepi kínálatban lesz többek között a Hyppolit, a lakáj és az Oscar-díjas Saul fia is. 

Hyppolit, a lakáj
A korai magyar hangosfilm kiemelkedő alkotása és az egész magyar mozgóképtörténet egyik legnagyobb közönségsikere. Örökzölddé vált mondatok, igazi békebeli világ, ahol a hagymát is hagymával eszik, és ahol minden körülmények között meg kell őrizni a látszatot. Immár a sokadik generáció dúdolhatja, hogy „Pá, kisaranyom, pá” és szurkolhat a bumfordi, felkapaszkodott kispolgár mellett a fiatalok szerelmének. A magyar film első hangos sikere a felejthetetlen Kabos Gyulával és Csortos Gyulával. Rendezte: Székely István.

Saul fia
1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (címlapképünkön: Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket. Nemes Jeles László Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas mesterműve, amely újradefiniálta a holokausztfilm műfaját

Forrás: Nemzeti Filmintézet

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek