Hegedűs a háztetőn, ezúttal Kolozsváron

2020. Február 21. / 13:01


Hegedűs a háztetőn, ezúttal Kolozsváron

Béres László rendezésében mutatják be a Hegedűs a háztetőn című musicalt ma este a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A Sólem Aléchem írásai alapján készült, világhírű művet G. Dénes György és Reményi Gyenes István ültette magyarra. Az előadás rendezője a produkcióról így nyilatkozott: „hit nélkül élni lehet, de nem érdemes, ez az előadás egyik mottója".


A nagysikerű zenés darab egy zsidó család külső kényszerek és belső vágyak által irányított életéről szól egy viharos történelmi időben, de leginkább a változó világokról és a mindenkori értékrendről, arról, hogy mit jelent emberség, család, hit, közösség és összetartás.

Béres László rendező az előadás témájáról és a darabválasztásról így nyilatkozott: „A történet egyik szálát Tevje, a szegény sorsú tejesember vívódásai képezik, aki az öt lánya iránti szeretet és a hagyományok mélységes tisztelete között őrlődik, hiszen lányai érzelmeiknek megfelelően választanak férjet és nem pedig házasságközvetítés útján. A másik szál pedig a többség és a kisebbség viszonyát boncolgatja. Úgy gondolom, hogy hit nélkül élni lehet, de nem érdemes. Ez az előadásomnak is az egyik mottója. Ami engem megragadott ebben a musicalben az a hit, amit Tevje az Úristennel való beszélgetésekből tapasztal meg.”

Jakab Melinda koreográfus így beszélt a színészekkel folytatott közös munkáról: „Sok különböző személyiséggel kellett együtt dolgoznom a próbafolyamat során. Számomra viszont a csapat a főszereplő. A kihívás az volt, hogy egy csapattá formáljam ezeket a személyiségeket, és azt hiszem, hogy ez sikerült.”

A Broadwayn 1964-ben bemutatott Hegedűs a háztetőn története egy kis ukrán faluban, Anatevkában játszódik az 1900-as évek elején. Anatevka közössége hagyománytisztelő, összetartó kis közösség, ahol mindenkinek megvan a megszokott és elfogadott szerepe a rabbitól a házasságközvetítőn át Tevjéig, a tejesemberig, aki feleségével, Goldével és öt lányával próbál túlélni.

A mindennapi megélhetésért folytatott harc és az eladósorban levő lányok jövője nem kis fejtörést okoznak Tevjének, ő azonban rendíthetetlen hittel ragaszkodik vallásához és a hagyományokhoz, a változások kora azonban gyökeret ver az ő házában is, és akár akarja, akár nem, ez felforgatja családja megszokott életét. Tevje változni és változtatni kényszerül, ám a problémák nem csitulnak, a békés kis falu életét ellenségeskedés és zavargások háborítják. A zsidó közösséget a megsemmisülés fenyegeti, kiűzetnek a faluból, ám az újrakezdés reménye tovább élteti a hitet.

A főbb szerepeket Bogdán Zsolt (Tevje), Kató Emőke (Golde), Albert Csilla, Vindis Andrea, Pethő Anikó, Tőtszegi Zsuzsa, Jerovszky Tímea, Kántor Melinda, Orbán Attila, Árus Péter, Varga Csilla, Farkas Loránd, Zongor Réka alakítja.

Az előadás zenekara: Kolcsár Péter (zongora), Gyenge Zoltán  Balázs (hegedű), Lupșa Marius (klarinét), Turák Botond Ferencz (harsona), Antal Attila (nagybőgő), Csergő Domokos (ütőhangszerek) és Székely Norbert (billentyűs hangszerek).

Forrás: Színház.org és Huntheater.ro)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a micvákról
2024. Április 05. / 13:26

Jonathan Sacks rabbi a micvákról

Zsidó világ
Főpapi ornátus cseréje a kegyelem pillanatában