Gólem Színház: Milyen is az a zsidó vircsaft?

2021. December 16. / 10:41


Gólem Színház: Milyen is az a zsidó vircsaft?

Ma lesz a fizikai színház, az akrobatika és az élőzene találkozásából született Vircsaft című darab premierje a budapesti Gólem Színházban. A produkcó többek között választ ad arra, hogy mit eszik, mit iszik és hogyan biciklizik egy zsidó ember, s vajon tényleg akkora különbség van-e a zsidók és a nem zsidók között, mint azt a többség gondolja?


Mi is az a zsidó vircsaft? Valóban azt jelenti, hogy „rossz gazdálkodás”? Vagy dúskálva a szinonimáknak vélt szavakban, azt írjuk helyette: „skandallum, botrány, ramazúri, ribillió”? Esetleg előhúzzuk a tarsolyunkból a szó másodlagos jelentését, és egyszerűen csak azt mondjuk: „közösség”? – a Gólem Színház honlapján e mondatok vezetik föl a Vircsaft című előadás mai premierjét. 

A Borgula András által írt és rendezett darab többek között arra keresi a választ, hogy „miben különbözik a deklaráltan zsidó életforma mások életétől, mit eszik, mit iszik, hogyan biciklizik egy zsidó ember, s vajon tényleg akkora különbség van ember és zsidó ember között, mint azt a többség gondolja?".

A honlapon olvasható leírás szerint a fizikai színház, az akrobatika és az élőzene találkozásából született produkcióban 100 évet utazunk vissza, hogy egy pályaudvar nyüzsgő-pezsgő életébe lessünk be. A rabbi lányának tiltott szerelme, a kóser szilvapálinka titka és egy tojásárus is főszerephez jutnak. 

Játsszák: Barna Gábor Botond, Kerekes Márton, Nádasi Iván, Daniel Relle, Louise Relle, Sipos Vera, Urmai Blanka.
Alkotók: Németh Virág (dramaturg), Katics Veronika (díszlet és jelmez), Marcsa Barbara (produkciós vezető), Kóti Eszter (a rendező munkatársa), Borgula András (író-rendező).
Előadásfotók: Pályi Zsófia.

Forrás: Gólem Színház

(Címlapkép: Pályi Zsófia)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek