Énekek éneke – hazai és nemzetközi sztárkántorok a Müpában

2024. Február 26. / 15:13


Énekek éneke – hazai és nemzetközi sztárkántorok a Müpában

Világhírű zenei produkciók kápráztatják majd el a hazai közönséget a Bartók Tavasz – Nemzetközi Művészeti Hetek című összművészeti eseménysorozat keretében. Számos előadói stílus és művészeti forma képviselői lesznek jelen, többek között Énekek éneke címmel magyar és külföldi kántorok töltik meg a színpadot a zsidó liturgikus dallamok esszenciáival. 

A koncertre jegyet vásárolni / IDE KATTINTVA lehet.

Ugyan volt már rá példa, hogy a magyar házánut (kántor) neves képviselői léphettek fel külföldi sztárkántorokkal, most azonban a fiatal generációé a főszerep. Elsőízben rendeznek ilyen nagy volumenű kántorkoncertet a Müpában, ami Budapest egyik legsokrétűbb kulturális létesítménye, a zene-, a vizuális és a színházművészet művelőinek és kedvelőinek ad állandó otthont, a legmagasabb színvonalon.

Most pedig különösen büszkék lehetünk, hiszen amellett, hogy olyan kántorművészek előadását hallhatjuk, mint Nissim Saal, számos ismerős névvel is találkozhatunk majd április 11-én, csütörtökön este.

A hazai palettáról hallhatjuk a Bethlen téri zsinagóga főkántorát, Zucker Immánuelt, a Dohány utcai zsinagóga kántorát, Rudas Dánielt, valamint Raáb Gábort is.

Rudas Dániel, Zucker Immanuel, Raáb GáborRudas Dániel, Zucker Immanuel, Raáb Gábor

A páratlan zenei esemény hátteréről Zucker Immánuelt kérdeztük.

Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen nagyívű kántorkoncertet hozzatok tető alá, ami varázslatosan összekapcsolja a jeruzsálemi Nagy Zsinagógát Münchennel és a Dohány utcával?

A Müpa kezdeményezésére indult meg a szervezés, az ő célkitűzésük volt az, hogy tető alá hozzanak egy ilyen nagyívű programot. Kocsi Zsolt produkciós menedzser teljes támogatásáról biztosította a résztvevőket, összefogta ezt az országokon átívelő programot, valamint lehetőséget biztosított a személyes találkozóra Bécsben.

Maga a koncert is ezt a fajta sokszínűséget jelképezi, az összefogást. A mostani nehéz időkben különösen fontos az egység, a zene pedig a legszebb nyelve az emberek közötti kapcsolatoknak.

A fellépő kántorok több országból képviseltetik magukat. Mindegyikünk más háttérrel jött, máshol tanulta ezt a mesterséget, ezért a nézőknek is egyedülálló élményben lesz részük. Elli Jaffe az, aki karmesterként a projekt zenei és szakmai részét biztosítja. Az ő szakmai iránymutatása volt a vezérfonal a program előkészületei alatt is.

Miket fogunk hallani tőletek? Adott téma köré szerveztétek a dalok kiválasztását?

A repertoár színes. A fő téma a közelgő Pészáh ünnepe, a dalok nagy része eköré fog szerveződni. Ezen belül azonban hallható lesz imarészlet, jiddis dal és modern izraeli szám is. A fő téma mellett lesznek még zsoltárok, liturgikus számok is. A célunk az, hogy megmutassuk a házánut sokszínű világát.

A kántor a zsinagóga egyik legfontosabb szereplője, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk ma, Magyarországon, hogy számos templomkörzet rendelkezik olyan házánnal, aki művészi szintre emeli az imák tolmácsolását. Miben különbözik egy zsinagógában elénekelt ima attól, amit a Müpában fogunk hallani?

A kántor az, aki a zsinagógában a vallási funkció mellett a művészetet képviseli. Itt a Müpában lehetőségünk lesz még jobban megmutatni ezt az oldalunkat, ráadásul egy olyan neves zenekar kíséretében, mint amilyen a MÁV Szimfonikusok. A hely további különlegessége maga az orgona lesz, ami több számot is kísérni fog. Érdekesség, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonáját a világ legnagyobb koncerttermi orgonái között tartják számon. E hangszer szimbólumában egyesíti az építészetet és a zenét, összeköti a múltat és a jelent, kapcsolatot teremt zenei műfajok és kultúrák között. Ezt a célt fogjuk mi is szolgálni aznap este a színpadon.

Milyen volt a közös munka a világhírű karmester és zeneszerzővel, Elli Jafféval?

Mindig élvezetes és hasznos egy ilyen szakmai kiválóságtól tanulni. Hiszen ő az, aki ott él ennek az egész kultúrának a szellemi központjában. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy korábban már dolgozhattam Elli Jafféval, kísért zongorán, így még különlegesebb újra találkozni egy új projekt kapcsán.

Ma Jeruzsálem és Amerika a fő központjai a kántorművészetnek, onnan jönnek a nagy nevű kántorok. Azt gondolom, a fiatal magyar kántorgeneráció képviselőinek is egy nagyon fontos és szép tapasztalat a közös munka.

Nem utolsó sorban a hallgatóságnak egy különleges koncertélményben lesz része, ami közelebb hozza az embereket a judaizmus hagyományaihoz, összekötve a múltat a jelennel, a zsidó zene dallamain keresztül.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma volna 75 éves Dunai Tamás színművész
Zsidó világ
A szorongás átka és a hit – Jó szombatot!