Énekek éneke – hazai és nemzetközi sztárkántorok a Müpában

2024. Február 26. / 15:13


Énekek éneke – hazai és nemzetközi sztárkántorok a Müpában

Világhírű zenei produkciók kápráztatják majd el a hazai közönséget a Bartók Tavasz – Nemzetközi Művészeti Hetek című összművészeti eseménysorozat keretében. Számos előadói stílus és művészeti forma képviselői lesznek jelen, többek között Énekek éneke címmel magyar és külföldi kántorok töltik meg a színpadot a zsidó liturgikus dallamok esszenciáival. 

A koncertre jegyet vásárolni / IDE KATTINTVA lehet.

Ugyan volt már rá példa, hogy a magyar házánut (kántor) neves képviselői léphettek fel külföldi sztárkántorokkal, most azonban a fiatal generációé a főszerep. Elsőízben rendeznek ilyen nagy volumenű kántorkoncertet a Müpában, ami Budapest egyik legsokrétűbb kulturális létesítménye, a zene-, a vizuális és a színházművészet művelőinek és kedvelőinek ad állandó otthont, a legmagasabb színvonalon.

Most pedig különösen büszkék lehetünk, hiszen amellett, hogy olyan kántorművészek előadását hallhatjuk, mint Nissim Saal, számos ismerős névvel is találkozhatunk majd április 11-én, csütörtökön este.

A hazai palettáról hallhatjuk a Bethlen téri zsinagóga főkántorát, Zucker Immánuelt, a Dohány utcai zsinagóga kántorát, Rudas Dánielt, valamint Raáb Gábort is.

Rudas Dániel, Zucker Immanuel, Raáb GáborRudas Dániel, Zucker Immanuel, Raáb Gábor

A páratlan zenei esemény hátteréről Zucker Immánuelt kérdeztük.

Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen nagyívű kántorkoncertet hozzatok tető alá, ami varázslatosan összekapcsolja a jeruzsálemi Nagy Zsinagógát Münchennel és a Dohány utcával?

A Müpa kezdeményezésére indult meg a szervezés, az ő célkitűzésük volt az, hogy tető alá hozzanak egy ilyen nagyívű programot. Kocsi Zsolt produkciós menedzser teljes támogatásáról biztosította a résztvevőket, összefogta ezt az országokon átívelő programot, valamint lehetőséget biztosított a személyes találkozóra Bécsben.

Maga a koncert is ezt a fajta sokszínűséget jelképezi, az összefogást. A mostani nehéz időkben különösen fontos az egység, a zene pedig a legszebb nyelve az emberek közötti kapcsolatoknak.

A fellépő kántorok több országból képviseltetik magukat. Mindegyikünk más háttérrel jött, máshol tanulta ezt a mesterséget, ezért a nézőknek is egyedülálló élményben lesz részük. Elli Jaffe az, aki karmesterként a projekt zenei és szakmai részét biztosítja. Az ő szakmai iránymutatása volt a vezérfonal a program előkészületei alatt is.

Miket fogunk hallani tőletek? Adott téma köré szerveztétek a dalok kiválasztását?

A repertoár színes. A fő téma a közelgő Pészáh ünnepe, a dalok nagy része eköré fog szerveződni. Ezen belül azonban hallható lesz imarészlet, jiddis dal és modern izraeli szám is. A fő téma mellett lesznek még zsoltárok, liturgikus számok is. A célunk az, hogy megmutassuk a házánut sokszínű világát.

A kántor a zsinagóga egyik legfontosabb szereplője, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk ma, Magyarországon, hogy számos templomkörzet rendelkezik olyan házánnal, aki művészi szintre emeli az imák tolmácsolását. Miben különbözik egy zsinagógában elénekelt ima attól, amit a Müpában fogunk hallani?

A kántor az, aki a zsinagógában a vallási funkció mellett a művészetet képviseli. Itt a Müpában lehetőségünk lesz még jobban megmutatni ezt az oldalunkat, ráadásul egy olyan neves zenekar kíséretében, mint amilyen a MÁV Szimfonikusok. A hely további különlegessége maga az orgona lesz, ami több számot is kísérni fog. Érdekesség, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonáját a világ legnagyobb koncerttermi orgonái között tartják számon. E hangszer szimbólumában egyesíti az építészetet és a zenét, összeköti a múltat és a jelent, kapcsolatot teremt zenei műfajok és kultúrák között. Ezt a célt fogjuk mi is szolgálni aznap este a színpadon.

Milyen volt a közös munka a világhírű karmester és zeneszerzővel, Elli Jafféval?

Mindig élvezetes és hasznos egy ilyen szakmai kiválóságtól tanulni. Hiszen ő az, aki ott él ennek az egész kultúrának a szellemi központjában. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy korábban már dolgozhattam Elli Jafféval, kísért zongorán, így még különlegesebb újra találkozni egy új projekt kapcsán.

Ma Jeruzsálem és Amerika a fő központjai a kántorművészetnek, onnan jönnek a nagy nevű kántorok. Azt gondolom, a fiatal magyar kántorgeneráció képviselőinek is egy nagyon fontos és szép tapasztalat a közös munka.

Nem utolsó sorban a hallgatóságnak egy különleges koncertélményben lesz része, ami közelebb hozza az embereket a judaizmus hagyományaihoz, összekötve a múltat a jelennel, a zsidó zene dallamain keresztül.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek