Egy német sors: Molnár Piroska döbbenetes erejű előadása a Rumbachban

2024. Október 09. / 15:29


Egy német sors: Molnár Piroska döbbenetes erejű előadása a Rumbachban

Az előadás 2024. október 15-én, kedden este 7 órakor kezdődik a Rumbach-zsinagógában. Az előadás ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött. Helyfoglalás érkezés szerint. Az előadás hossza 75 perc (szünet nélkül).

INGYENES REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA

 „Molnár Piroska játéka azért is lenyűgöző, mert nemcsak, hogy önmagában, a hangja erejével, a puszta jelenlétével egy egész színpadteret képes betölteni, hanem azért is, mert végig a II. világháborút megélt és a propaganda által félrevezetett német nőt látjuk benne.” Részlet a Kortárs Online kritikájából.

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, Molnár Piroska a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában adja elő azt a monodrámát, amelyet Máté Gábor rendezett Christopher Hampton: Egy német sors című műve alapján.

A színdarab a 106 évesen elhunyt Brunhilde Pomsel (1911-2017) személyes vallomása az 1942-45 év közötti időszakról, amikor a fiatal nő a náci propagandaminiszter, Goebbels titkárnője volt és a miniszteri irodában szinte minden nap látta Hitlert. Ő volt az utolsó emberek egyike, aki még személyesen ismerte a náci vezetőket, ennek ellenére a munkájára élete végéig „átlagos feladatként” tekintett.

Ennek a sokat látott nőnek a bőrébe bújik bele Molnár Piroska élete első monodráma-alakításában, hogy elmeséljen nekünk egy ellentmondásokkal, elhallgatások és önhazugságokkal terhes életet. Hiszen Brunhilde Pomsel nem érezte magát bűnösnek, csak egy jelentéktelen kis pontnak, de lehetséges, hogy azért tekintett magára porszemként, hogy ne kelljen szembenéznie annak a rendszernek a bűneivel, amelyet kiszolgált. Egyszerű gépírónőnek tartotta magát, aki csak gépelt – holott Goebbels diktálására nagy valószínűséggel olyan mondatokat is le kellett írnia, amelyek mások számára a halálos ítéletet jelentették.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA

Az előadás szövegkönyve Brunhilde Pomsel Goebbels titkárnője voltam című könyvének, Győri László fordításának felhasználásával készült.

Christian Krönes, Olaf Müller, Roland Schrotthofer és Florian Weigensamer / Blackbox Film & Media Productions „A German Life” című dokumentumfilmje alapján (www.blackboxfilm.at).

A Színdarabot Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli. (www.theatrum-mundi.hu)

* Ez az esemény a Holokauszt 80. Emlékév keretében valósul meg.
* Az időpont és a programváltoztatás jogát fenntartjuk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Nemzedékről nemzedékre
– zene és irodalom a Rumbachban
Izrael védelmében
Irán válságban: Mély sebezhetőségre utalnak a merényletek