Amikor egy könyv kiadása ünnep: megvan a Löw-sorozat első kötete

2019. Március 18. / 16:01


Amikor egy könyv kiadása ünnep: megvan a Löw-sorozat első kötete

A Scolar Kiadó gondozásában jelenik meg Löw Immánuel világhírű vallástörténész, nyelvész és botanikus életműsorozatának első kötete. Az ünnepélyes bemutató március 24-én lesz a Goldmark teremben


Löw Immánuel (1854–1944) korának egyik legnagyobb tudósa volt: nemzetközi hírű orientalista, művelődéstörténeti író, vallástudós és botanikus. Életpályája egybeesett a magyar zsidóság felemelkedésével, virágzásával és tragédiájával. Kéziratos hagyatéka máig jórészt feldolgozatlan. E hiányt hivatott pótolni a most induló sorozat, melynek célja feltárni és minél teljesebben közreadni az egyetemes műveltségű és érdeklődésű szegedi főrabbi hagyatékát. 

A sorozat első kötetét Hidvégi Máté átfogó Löw-tanulmánya indítja és az Ágai-szószedet keretében Ungvári Tamás munkája zárja. Löw korszakos munkásságának jelentőségét olyan munkái is érzékeltetik, mint első zsinagógai prédikációja, emlékbeszédei, a hit és a tudomány kapcsolatát sűrítő tanulmányai vagy a szegedi Új zsinagóga fölszentelésekor mondott beszéde – olvasható a Scolar Kiadó honlapján az új vállalkozásról.

löw_könybemutato.jpg

Ungvári Tamás professzor a Népszavának adott interjújában ezt nyilatkozta: „Löw Immánuel Kossuth tábori rabbijának a fia volt. Világhírű vallástörténész, nyelvész és botanikus, 90 esztendős korában, 1945-ben esett áldozatául a holokausztnak. Azóta egy-két kis füzeten kívül csak néhány szakcikk jelent meg róla, nem volt válogatott magyar kötete. Az emlékezetének megőrzésére szerveződött alapítvány válogatott műveinek kiadásával eleveníti fel hatalmas teljesítményét”.

A sorozat első kötetének bemutatója a Goldmark teremben (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.) lesz március 24-én, vasárnap 11 órától. 

A rendezvényen köszöntőt mond Frölich Róbert főrabbi és Heisler András, a Mazsihisz elnöke, valamint a két szerkesztő, Ungvári Tamás és Hidvégi Máté. A könyvet méltatja Oláh János professzor és Komoróczy Géza professzor, fölolvas Hegedűs D. Géza színművész.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Főpapi ornátus cseréje a kegyelem pillanatában
Mazsihisz hírek
Abonyban tárgyalt Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke