A rabbik miért mondtak átkot egyes zsidókra Budán?

2021. Március 14. / 17:13


A rabbik miért mondtak átkot egyes zsidókra Budán?

A közelgő pészach ünnepére készülve idézzük fel annak a történetét, hogy Kóhen Efrájim budai rabbi 1670-ben miként intette hittestvéreit a gabonából készített pálinkával kapcsolatos ünnepi előírásokra. A rabbi döntvénytárát Kohn Sámuel tette közzé ismert művében, a Héber kútforrások és adatok Magyarország történetéhez című munkájában 1880-ban.


Kóhen Efrájimot, az akkori zsidóság egyik legtekintélyesebb tudósát 1667-ben választották budai rabbivá, tisztét 1678-ig töltötte be, mikor is – mint Kohn Sámuel írja – a rabbi „a Budán kisebb-nagyobb félbeszakasztásokkal 13 évig dühöngött járványnak lett áldozata”. 

A rabbi „Efrájim kapuja" című döntvénytárát a fia, Jehuda adta ki 1689-ben. A közelgő zarándokünnep kapcsán idézzük fel, hogy mit is írt a rabbi az 1670-es év pészachjával kapcsolatban! 

„Itt Budán a világ teremtése 5430-ik évében kérdést intéztek hozzám, midőn a kovásztalan kenyér ünnepének előestéjén, alkonyatkor valakinek gabonából készült pálinkája volt a házánál. Én az illetőnek azt feleltem, hogy ezen már segíteni nem lehet, hanem a pálinkát ki kell önteni. De a pálinka tulajdonosa azt nem öntötte ki, hanem egy töröknek ajándékozta. Miután ez megtörtént, a szultántól rendelet jött, hogy semmiféle részegítő italt a háznál tartani nem szabad, mire az említett török a pálinkát a zsidónak visszaadta. Most azt kérdezték tőlem, vajon megengedhető-e, hogy az illető  e  pálinkának hasznát vegye vagy sem?”

A rabbi válaszát Kohn Sámuel nem ismerteti, ám az vélhetően nemleges lehetett. Ezt erősíti meg az is, hogy IV.  Mohamed  szultán 1670-ben fejvesztés terhe megtiltotta Budán az alkoholtartást nem csak a muszlimok, de mindenki számára. Egészen addig a török uralom alatt élő zsidóknak a borkereskedést engedélyezték azzal a kikötéssel, hogy törökök számára bort ne mérhettek. 

Kohn Sámuel megjegyzi: „de mivel egyes zsidó kereskedők ez engedéllyel visszaéltek, vagy pedig a basák, hogy a zsidóktól pénzt zsarolhassanak, ezt rájuk fogták, a rabbik átkot mondtak minden zsidóra, ki töröknek bort ad, néha pedig a borkereskedést egyátalán megtiltották”.

(Címlapkép: a régi Buda látképe a nürnbergi krónikában)

(Cikkünk az Arcanum adatbázisának felhasználásával készült.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Launch of the Year of Remembrance
2024. Április 05. / 10:29

Launch of the Year of Remembrance

Kultúra
2B Galéria: A halállal kapcsolatban
2024. Március 18. / 11:56

2B Galéria: A halállal kapcsolatban