A Médiaklikk ingyenes kínálatában: Sophie választása és A napfény íze

2021. Február 01. / 09:53


A Médiaklikk ingyenes kínálatában: Sophie választása és A napfény íze

Ezen a héten az állami média honlapján ingyen elérhető két, a zsidósággal kapcsolatos remek film. Ajánljuk olvasóinknak A napfény íze és a Sophie választása című alkotásokat, amelyeket a Médiaklikk felületén nézhetnek meg.


A napfény íze – egy család és egy évszázad krónikája – az Oscar-díjas rendező, Szabó István filmje. Sonnenschein Manó tizenkét évesen, gyerekként jön a fővárosba az apja gyógylikőr receptjével, amivel megalapozza a család vagyonát. Fia már állami hivatalt tölt be, bíró, majd főbíró lesz. Vali, a felesége két fiút szül neki, de házasságuk tönkremegy. Ádám fiuk sikeres sportoló lesz, ám olimpiai bajnoki címe sem menti meg a II. világháború alatti üldöztetéstől és a megalázó haláltól. Ádám fia Iván – aki túl éli a holokausztot –  rendőr lesz a személyi kultusz éveiben, de kiábrándul a kommunista államrendből.

A film főszerepeit olyan világsztárok játsszák, mint Ralph Fiennes, Jennifer Ehle és Rachel Weisz. A film három Európa Filmdíjat nyert: a forgatókönyvírókat, Szabó Istvánt és Israel Horowitzot, a főszereplő Ralph Fiennes-t és Koltai Lajos operatőrt jutalmazták. Ha meg szeretnék nézni, akkor február 6-ig ingyenesen megtehetik, kattintsanak ide.

A Sophie választása William Styron nagyívű regényének míves feldolgozása a holokauszttúlélők soha be nem gyógyuló lelki sebeiről. lan J. Pakula filmjét öt kategóriában jelölték Oscar-díjra, s a női főszereplő, Meryl Streep méltán nyerte el a filmben nyújtott kiemelkedő színészi alakításáért a szobrocskát. (Címlapképünkön egy jelenet a filmből.)

A történet röviden: Girnyó, a fiatal délvidéki amerikai író nem sokkal a második világháború után Brooklynban megismerkedik a zsidó származású, lengyel bevándorlóval, Sophie-val és Nathannal, a lány szerelmével. Sophie túlélte ugyan a koncentrációs tábor borzalmait, de kiderül, hogy mindkét gyermekét elveszítette. Nathan, az alkoholista szívszerelme ugyancsak megtört lelkű, érzékeny ember. Sophie múltját homály fedi, csak apránként képes beszélni róla új barátjának: nem tud szembesülni múltbéli életével és tetteivel. Gyötrő bűntudata ismét választás elé állítja, és Sophie választ. A mű február 4-ig ide kattintva megtekinthető.

(Forrás: Médiaklikk.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek