A hét műtárgya: Szentföldi relikvia

2020. Május 22. / 11:50


A hét műtárgya: Szentföldi relikvia

Fürst Aladár egy maroknyi földet hozott a Kidron-völgy sivatagjának homokjából, amelyet később a zsidó múzeumnak ajándékozott. A közel száz éves tárggyal arra a napra is emlékezünk, amit a héten ünnepeltünk: Jom Jerusalaim Jeruzsálem felszabadításának és újraegyesítésének emléknapja, Ijjár hónap 28-án – olvashatjuk a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár heti hírlevelében. 


Fürst Aladár, a budapesti zsidó fiúgimnázium tanára és a Zsidó Múzeum munkatársa 1924 májusában a Szentföldre látogatott, majd úti élményeit még abban az évben publikálta. A rövid beszámolóban leírja a hajóutat és a megérkezést, amelynek során kelet-európai kivándorlókkal is találkozott. Írásában bemutatja az évszázadok óta a négy szent városban: Jeruzsálemben, Tiberiáson, Cfáton és Hebronban élő zsidók mindennapjait, és részletesen ír az új jisuvok (közösségek), a Rothschild báró támogatásával létrejött kolóniák és a zsidó iskolák életéről is. 

„Minden zsidó, aki csak teheti, iparkodjék életében legalább egyszer ellátogatni arra a földre, »melyet az Örökkévaló, a te Istened neked ígért« szent emlékeket idézni a szép múltból, munkát kérni a küzdelmes jelenből …” – írja Fürst. Ő maga az élményeken kívül emlékként egy maroknyi földet hozott a Kidron-völgy sivatagjának homokjából, amelyet később a múzeumnak ajándékozott, 1940-ben pedig végleg Tel-Avivba költözött.

A közel száz éves tárggyal (címlapképünkön) arra a napra is emlékezünk, amit a héten ünnepeltünk: Jom Jerusalaim Jeruzsálem felszabadításának és újraegyesítésének emléknapja, Ijjár hónap 28-án.

Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Magyar származású zsidók globális szombatfogadása
Kultúra
Ország Lili és az állandó otthontalanság

Kommentek