A hét műtárgya: Kép-montázs

2021. December 24. / 11:33


A hét műtárgya: Kép-montázs

Ez a kép nem is létezik, csak digitálisan létrehozott montázs ahhoz, hogy a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a budapesti Rumbach utcai zsinagógában látható Politzer Saga című családtörténeti kiállításában bemutathassa egy 18. századi családtag, Mose Boder orvos környezetét – írja az intézmény pénteki magazinja.


A kép egy ismeretlen festő vízfestménye a bécsi Zsidó Múzeum gyűjteményéből, és Fanny von Arnsteinnek a bécsi Hoher Markton lévő szalonját ábrázolja – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár minden pénteken kiadott magazinjában.

Az eredeti képen a híres családtagok nem szerepelnek, őket csak a filmes fantázia illesztette a képbe. Ily módon áttételesen lehetőségünk nyílik megidézni a korszak méltán híres zsidó nőalakját, Fanny von Arnsteint, akinek szalonjában találkozott a korszak felvilágosodást hirdető elitje. Fanny és nővére, Caecilie az Arnstein és Eskeles bankház alapítóihoz mentek feleségül. Berlinben nevelkedtek, ahonnan a felvilágosodás eszméi és a szalonélet megteremtése mellett más, Bécsben addig ismeretlen szokásokat is hoztak: 1814-ben Fanny állított elsőként karácsonyfát a császárvárosban. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek