Németország a holokauszttúlélők özvegyeinek és a Világ Igazainak is folyósít járadékot

2019. Július 04. / 23:56


Németország a holokauszttúlélők özvegyeinek és a Világ Igazainak is folyósít járadékot

Németország a holokauszttúlélők özvegyeinek is folyósít járadékot és a szükséget szenvedő Világ Igazainak is folyósít nyugdíjat 2020-tól – jelentette be a New York-i székhelyű Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája.


A szervezet közleményében kiemeli, hogy eddig a havi járandóság, amelyet a német állam fizet, a holokauszttúlélők haláláig járt, ám sikerült megállapodni arról, hogy a jövő év elejétől a túlélő halála után az özvegynek is folyósítanak járadékot további kilenc hónapig, hogy állni tudja a temetés költségeit, és legyen módja alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Emellett első ízben sikerült megállapodni arról is, hogy a német külügyminisztérium havi nyugdíjat fizet azoknak, akiket az izraeli Jad Vasem Központ a zsidók megmentéséért hozott áldozataikért a Világ Igazának ismert el, de szükséget szenvednek. Ennek részletei még kidolgozásra várnak.

A szervezet közleményében azt is kiemeli, hogy sikerült megállapodni a berlini kormánnyal arról, hogy 44 millió euróval 524 millió euróra (mintegy 169 milliárd forint) emelik azt az összeget, amelyet a német állam a holokauszt túlélői szociális ellátásának támogatására fordít. A szervezet rámutat, hogy jelenleg 132 ezer soátúlélő részesül ilyen ellátásban, közülük 78 ezer idős embert otthonában ápolnak, továbbá 58 ezer holokauszttúlélőt segítenek élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, orvosi ellátással.

A kommünikéből kiderül, hogy Németország teljes hozzájárulása a holokauszt túlélőinek ellátásához 864 millió euróra emelkedik, mert a szervezet 83 országban mintegy 60 ezer embernek havi közvetlen támogatást is nyújt. Ez az összeg január 1-jéig visszamenőleg 446 euróra (körülbelül 144 ezer forint) emelkedik, a jövő év elejétől 513 euró (165 ezer forint), 2021 januárjától pedig 580 euró (187 ezer forint) lesz, ami 13 hónap alatt 46 százalékos emelést jelent.

A náci Németország a második világháború idején mintegy hatmillió zsidó vagy zsidó származású embert mészárolt le brutális kegyetlenséggel, köztük mintegy 400 ezer magyart, elpusztítva az ellenőrzése alatt álló területeken az európai zsidóság nagy részét. A megsemmisítés legtöbb áldozata zsidó volt ugyan, de a nácik ugyanúgy üldözték a romákat, a szexuális kisebbségeket és a másként gondolkodókat, valamint a veleszületett betegséggel vagy fogyatékkal élőket sem tartották érdemesnek az életre. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
A Gázai övezetben kifogytak a koronavírus-tesztekből
Nagy elődeink
Nagy elődeink: Blau Lajos (1861-1936)
2021. Január 15. / 13:13

Nagy elődeink: Blau Lajos (1861-1936)

Kommentek