Németország a holokauszttúlélők özvegyeinek és a Világ Igazainak is folyósít járadékot

2019. Július 04. / 23:56


Németország a holokauszttúlélők özvegyeinek és a Világ Igazainak is folyósít járadékot

Németország a holokauszttúlélők özvegyeinek is folyósít járadékot és a szükséget szenvedő Világ Igazainak is folyósít nyugdíjat 2020-tól – jelentette be a New York-i székhelyű Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája.


A szervezet közleményében kiemeli, hogy eddig a havi járandóság, amelyet a német állam fizet, a holokauszttúlélők haláláig járt, ám sikerült megállapodni arról, hogy a jövő év elejétől a túlélő halála után az özvegynek is folyósítanak járadékot további kilenc hónapig, hogy állni tudja a temetés költségeit, és legyen módja alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Emellett első ízben sikerült megállapodni arról is, hogy a német külügyminisztérium havi nyugdíjat fizet azoknak, akiket az izraeli Jad Vasem Központ a zsidók megmentéséért hozott áldozataikért a Világ Igazának ismert el, de szükséget szenvednek. Ennek részletei még kidolgozásra várnak.

A szervezet közleményében azt is kiemeli, hogy sikerült megállapodni a berlini kormánnyal arról, hogy 44 millió euróval 524 millió euróra (mintegy 169 milliárd forint) emelik azt az összeget, amelyet a német állam a holokauszt túlélői szociális ellátásának támogatására fordít. A szervezet rámutat, hogy jelenleg 132 ezer soátúlélő részesül ilyen ellátásban, közülük 78 ezer idős embert otthonában ápolnak, továbbá 58 ezer holokauszttúlélőt segítenek élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, orvosi ellátással.

A kommünikéből kiderül, hogy Németország teljes hozzájárulása a holokauszt túlélőinek ellátásához 864 millió euróra emelkedik, mert a szervezet 83 országban mintegy 60 ezer embernek havi közvetlen támogatást is nyújt. Ez az összeg január 1-jéig visszamenőleg 446 euróra (körülbelül 144 ezer forint) emelkedik, a jövő év elejétől 513 euró (165 ezer forint), 2021 januárjától pedig 580 euró (187 ezer forint) lesz, ami 13 hónap alatt 46 százalékos emelést jelent.

A náci Németország a második világháború idején mintegy hatmillió zsidó vagy zsidó származású embert mészárolt le brutális kegyetlenséggel, köztük mintegy 400 ezer magyart, elpusztítva az ellenőrzése alatt álló területeken az európai zsidóság nagy részét. A megsemmisítés legtöbb áldozata zsidó volt ugyan, de a nácik ugyanúgy üldözték a romákat, a szexuális kisebbségeket és a másként gondolkodókat, valamint a veleszületett betegséggel vagy fogyatékkal élőket sem tartották érdemesnek az életre. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Ma van a Holdunk világnapja
2020. Július 20. / 09:46

Ma van a Holdunk világnapja

Zsidó világ
Új ösztöndíjprogram Izraelbe zsidó fiataloknak

Kommentek