Fekete zászló a székesfehérvári városházán az áldozatok emlékére

2020. Március 06. / 09:30


Fekete zászló a székesfehérvári városházán az áldozatok emlékére

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a február 14-i közgyűlésen kezdeményezte, hogy a város vezetése március elején a város közössége nevében hajtson fejet az elhurcolt helyi zsidók emléke előtt. A tiszteletadás jeleként tegnap fekete zászlót tűztek a városháza homlokzatára. 


Székesfehérváron az izraelita temető előtti téren a holokauszt áldozatainak emlékművénél, majd Auschwitz-Birkenauban hajtott fejet a város polgármestere a koncentrációs táborok felszabadításának idén esedékes, 75. évfordulója alkalmából. Dr. Cser-Palkovics András  a megemlékezés jeleként egy Székesfehérvárról vitt kavicsot helyezett el – Gergely Anna történésszel közösen –  a birkenaui végállomás bejáratánál a város nevében.

szf2.jpgFotók: Székesfehérvár Városportál

A megemlékezéssel kapcsolatban a polgármester a Facebook oldalán az alábbi üzenetet tette közzé.

„Auschwitz-Birkenau: az emberi kegyetlenség, a brutalitás, a gyűlölet, a gyalázat, a kíméletlen embertelenség helye és szimbóluma. A Székesfehérvárról deportált zsidók száma a Zsidó Hitközség feljegyzései szerint 2866 személy, ebből 1850-en voltak a városunk polgárai. A nyilvántartások szerint mindössze 131-en térhettek csak haza a koncentrációs táborokból, 119-en a munkaszolgálatból. Megrázó élmény volt látni a helyet, ahova a város gettójából vagonokba zárva hurcolták őket, ahol szenvedtek, ahol meggyalázták őket emberi mivoltukban és ahol elpusztították őket. A mi városunk polgárait, székesfehérvári embereket, egész családokat kisgyermekektől a nagyszülőkig. Fontosnak tartottam, hogy Auschwitz felszabadításának 75. évfordulóján, a város teljes közössége nevében ezen a megrázó helyen hajtsak fejet emlékük előtt. Az emlékezés virágainak és az otthonról, a holokauszt áldozatainak emlékművétől hozott köveknek az elhelyezése kifejezése annak, hogy a veszteség az egyént, a családokat, de a városunk egészét is érte. A személyes jelenlét pedig kifejezése, annak, hogy az áldozatok emlékét nem felejtjük, de annak is, hogy ilyen soha többé nem történhet a világban. Nyugodjanak békében!

(A Székesfehérvár Városportál beszámolója alapján.)

 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek