A Mazsihisz számára minden körülmények között fontos a zsidó állam békéje

2020. Szeptember 15. / 18:26


A Mazsihisz számára minden körülmények között fontos a zsidó állam békéje

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) számára minden körülmények között fontos a zsidó állam békéje, az ott élő testvéreink biztonsága. Ezért különösen üdvözlendőnek tartjuk, hogy a mai nap folyamán Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Bahrein közötti békemegállapodások aláírására kerül sor a washingtoni Fehér Házban.

Ezzel a diplomáciai aktussal a két öböl menti ország – Egyiptom és Jordánia példáját követve – elismeri Izraelt. A legnagyobb honi zsidó felekezetként reményünket fejezzük ki, hogy a most formálódó, új közel-keleti szövetségi rendszerhez a térség más arab országai is csatlakoznak, és ezáltal békésebb hellyé válik a Közel-Kelet.

Mérföldkőnek tekintjük a két arab országgal az Amerikai Egyesült Államok közreműködésével tető alá hozott megállapodásokat. Minden elismerésünk azoknak, akik ebben a történelmi békekötésben szerepet játszottak. Külön öröm számunkra, hogy a washingtoni aláírási ceremónián a magyar kormány képviseletében jelen lesz Szijjártó Péter külügyminiszter is.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke Szijjártó Péter washingtoni meghívása kapcsán levélben gratulált a miniszternek. Mint fogalmazott: közösségünk örömmel fogadta Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Bahrein közötti békemegállapodásokat és a diplomáciai kapcsolatok normalizálását. Heisler András kiemelte: a magyar külügyminiszter egyedüli európai uniós miniszterként lesz jelen a történelmi aláírási ceremónián, amit úgy értékelt, hogy az „a magyar kormány Izrael melletti következetes külpolitikájának, a nemzetközi szervezetekben történő kiállásának visszaigazolása.”

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Növekedett Izrael népessége az elmúlt egy évben
Élet + forma
Belemerülések Bombera Krisztával – online esemény
Mazsihisz hírek
Vírushelyzet: sajnos be kell zárni a nagy ünnepekre is

Kommentek