A Mazsihisz számára minden körülmények között fontos a zsidó állam békéje

2020. Szeptember 15. / 18:26


A Mazsihisz számára minden körülmények között fontos a zsidó állam békéje

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) számára minden körülmények között fontos a zsidó állam békéje, az ott élő testvéreink biztonsága. Ezért különösen üdvözlendőnek tartjuk, hogy a mai nap folyamán Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Bahrein közötti békemegállapodások aláírására kerül sor a washingtoni Fehér Házban.

Ezzel a diplomáciai aktussal a két öböl menti ország – Egyiptom és Jordánia példáját követve – elismeri Izraelt. A legnagyobb honi zsidó felekezetként reményünket fejezzük ki, hogy a most formálódó, új közel-keleti szövetségi rendszerhez a térség más arab országai is csatlakoznak, és ezáltal békésebb hellyé válik a Közel-Kelet.

Mérföldkőnek tekintjük a két arab országgal az Amerikai Egyesült Államok közreműködésével tető alá hozott megállapodásokat. Minden elismerésünk azoknak, akik ebben a történelmi békekötésben szerepet játszottak. Külön öröm számunkra, hogy a washingtoni aláírási ceremónián a magyar kormány képviseletében jelen lesz Szijjártó Péter külügyminiszter is.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke Szijjártó Péter washingtoni meghívása kapcsán levélben gratulált a miniszternek. Mint fogalmazott: közösségünk örömmel fogadta Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Bahrein közötti békemegállapodásokat és a diplomáciai kapcsolatok normalizálását. Heisler András kiemelte: a magyar külügyminiszter egyedüli európai uniós miniszterként lesz jelen a történelmi aláírási ceremónián, amit úgy értékelt, hogy az „a magyar kormány Izrael melletti következetes külpolitikájának, a nemzetközi szervezetekben történő kiállásának visszaigazolása.”

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek