Orvosszakértő: nem lehet megállapítani, ki lőtte agyon az al-Dzsazíra tudósítóját

2022. Május 12. / 21:17


Orvosszakértő: nem lehet megállapítani, ki lőtte agyon az al-Dzsazíra tudósítóját

Nem lehet bizonyosan megállapítani, hogy Sirín Abu Aklát, az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió palesztin tudósítóját az izraeli hadsereg vagy palesztin fegyveresek lőtték le Dzseninben, és arra sincs bizonyíték, hogy közelről érte a lövés – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Rian al-Ali, a boncolást végző palesztin patológus, a nabluszi an-Nadzsah Egyetem Patológiai Intézetének munkatársa. 

A Palesztin Nemzeti Hatóság Izraellel fenntartott kapcsolatokért felelős vezető tisztviselője, Huszein as-Sejk ma reggel bejelentette, hogy nem hajlandók átadni izraeli ballisztikai vizsgálatra a szerdán, Ciszjordánia északi részén, Dzseninben agyonlőtt, 51 éves Sirín Abu Akla testéből eltávolított lövedéket.

Sejk közölte, hogy a halál körülményeinek kivizsgálását a palesztin hatóság önállóan fogja lefolytatni, majd az eredményt minden érintett féllel, köztük az Egyesült Államokkal is közölni fogják. Sejk azt állította, hogy noha jelenleg nincs olyan igazságügyi orvosszakértői megállapítás, amely szerint az izraeli hadsereg lőtt volna Abu Aklára, minden jel arra utal, hogy izraeli lövedék ölte meg. 

– A palesztinok nem hajlandók közös vizsgálatra a szerdán lelőtt újságírónő ügyében –  jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Magas rangú izraeli tisztviselők azt közölték a lappal, hogy a lövedék átadásának megtagadása a palesztinokat teszi felelőssé az újságíró megöléséért. 

„Izrael közös vizsgálatot kért, de jelenleg a palesztinok ezt megtagadják. Akinek nincs rejtegetnivalója, az nem tagadja meg az együttműködést" – közölték az állami szervek az izraeli lapokhoz eljuttatott véleményüket.

Izrael kifejezte készségét független nemzetközi testület bevonására is a vizsgálatba. Aviv Kochávi vezérkari főnök bejelentette, hogy katonai szakértői bizottságot bízott meg az eset kivizsgálásával. 

„A palesztinok széles körben lőttek erőinkre, vadul és válogatás nélkül lövöldöztek minden irányba. A palesztinokkal ellentétben az izraeli hadsereg katonái szakszerűen és szelektív módon lőnek"– állította Kochávi. 

„Jelenleg nem tudjuk, hogyan ölték meg Abu Aklát, de célunk az átfogó vizsgálat, hogy felfedjük az igazságot. A nyomozás kellős közepén vagyunk, és nem tudom, de azt elmondhatom, hogy Izrael számára nagyon fontos az emberi élet és a sajtószabadság védelme" – mondta Beni Ganz védelmi miniszter az esetről. 

„Sajnos minden este lőnek minket, terrortámadásokat próbálnak végrehajtani, ebben a valóságban élünk és dolgozunk" – hangsúlyozta Ganz arra utalva, hogy a dzsenini katonai razzia a március óta tartó terrorhullám közepette zajlott, amelyben a támadások jelentős részét Dzsenin környéki terroristák követték el. 

(MTI)

(Címlapkép: AP/Adel Hana)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek