Minden megváltozott örökre: 7 kivételes súlyú tény az izraeli választásokról

2020. Március 03. / 14:09


Minden megváltozott örökre: 7 kivételes súlyú tény az izraeli választásokról

Még nincsenek végleges eredmények, még nem tudni, fel tud-e állni egy jobboldali koalíció, nem tudni, kik vezetik tovább Izraelt, de legalább 7 nagyon jó okunk van feltételezni, hogy mától minden megváltozott Izraelben. 

Az európai jobboldal legnagyobb fiatal reménysége máris gratulált Netanjahunak

Sebastian Kurz, Ausztria kancellárja, aki messze a legfiatalabb Európa, az Európai Unió vezetői közül, elsőként gratulált Benjamin Netanjahunak „egyértelmű győzelméhez”. Annak ellenére is, hogy még nem egyértelmű, képes lesz-e a kormányalakításra ultraortodox és vallásos cionista partnereivel, mert ez még nem biztos a jobboldal további, egyértelmű előretörése ellenére sem. Kurz, aki a legmerészebben újító jobboldali politikai vezető is az idős kontinensen, nem csak a legfiatalabb, aki a nyugati baloldalnak a 21. században leginkább életképesnek tűnő irányzatából való zöld párttal kezdett együtt kormányozni Ausztriában, egyértelműen és a végleges eredményeket meg sem várva Netanjahu mellett tette le a garast. Örül, mint írta, hogy tovább dolgozhatnak együtt a két ország kiváló kapcsolatainak további elmélyítésén és az antiszemitizmus, illetve az anticionizmus elleni harcban is egymásnak vethetik vállaikat.

A kiszivárgó hangfelvételek kampánya

A választási kampányban a két nagy pártból egyaránt szivárogtak hangfelvételek, az egyiken Benny Gantzot feszi le gyengének, túl óvatosnak egyik azóta elbocsátott tanácsadója, olyannak, aki nem merné megtámadni Iránt. Netanjahu Likudja és a jobboldali blokk közeléből egy másik hangfelvétel jött ki, amelyen az hallható, hogy a Likud táborát a gyűlölet tartja össze és erre, a negatív érzések felhasználására kell fókuszálnia a mozgósításnak, elsősorban a keleti zsidó közösség körében, amelyik hosszú időn át joggal érezhette magát partvonalra szorítottnak Izraelben. A keleti zsidókat meg is kellett erősíteni ezután, hogy a jobboldal, legtöbbük politikai otthona, nem ezt gondolja róluk. Úgy tűnik, Ganztnak a gyengeség feltételezése többet árthatott. A Likud sajtóértesülések szerint további hangfelvételek nyilvánosságra hozásának lehetőségével is próbál átcsábítani képviselőket az ellentáborból, hogy meglegyen a parlamenti többsége a párt által vezetett jobboldali tömbnek. Az izraeli politika hangvétele egyre feszültebb, egyre erősebb a különböző társadalmi csoportok közötti bizalmatlanság és az elhúzódó politikai bénultság tovább fokozhatta az izgatottságot, a dühöt minden oldalon.

Az arab pártok szövetsége egyre erősödik

A három választás során, részben alighanem az egyre erősödő szembenállások miatt is, egyre nőtt a jelentős méretű arab lakosság szavazási kedve, a nagy többségben arab pártok alkotta koalíció talán 15 helyet is szerezhetett a parlamentben, a 3. pártja lett Izraelnek. Trump béketerve fellelkesítette a jobboldali, vallásos cionista tábort, és ezzel párhuzamosan az arab lakosságot is mozgósította. De koalíciós partnerei senkinek nem lesznek, ezt ők maguk is kizárják. Az előző választások után a képviselőik nagyobb része a Kék-Fehér pártszövetséget vezető Benny Ganztot ajánlotta miniszterelnöknek, ezúttal már nem tervezik támogatni, Gantz is visszautasította esetleges segítségüket. Vezetőjük, Ayman Odeh purimi hasonlattal örvendeztette meg a zsidó közvéleményt Purim közeledtén. Azt mondta, nem azért ajánlották Gantzot, mert Mordehájt annyira szeretnék, hanem azért, mert annyira utálják Hámánt, aki szerinte alighanem Benjamin Netanjahu.

A Likud története legjobb eredményét érte el

A szavazatok több mint 29%-át szerezték meg, 36 képviselői helyre számíthatnak. A középpárti Kék-Fehér viszont eddigi, rövid története legrosszabb eredményét produkálta valamivel több mint 26%-kal. Az izraeli közvélemény most már, a harmadik választáson, mintha hajlana arra, hogy Netanjahu további kormányzásával oldja fel a patthelyzetet.

A baloldal teljes összeomlása

A szavazatoknak nem egészen 6%-ára bizonyult érdemesnek Izrael választóinak szemében az ország alapító pártjának, pártjainak utódképződményeiből álló pártszövetség, a jobboldal hagyományos ellensúlya, amely 30 éven át kormányozta a fiatal államot. Mára a teljes politikai eljelentéktelenedés útjára lépett, a nagyvárosi, magasan kvalifikált, középosztályos csoport rétegpártjává lettek egyesült erői is.

A koronavírus átmeneti legyőzése

Pontosabban a félelemé, amelyet a koronavírus terjedése keltett. Egy választás tömegesemény, tehát veszélyes lehet, ennek ellenére rekordszámban érkeztek az urnákhoz a választók. Az izraeli közvélemény fáradt talán, de nem apatikus. Nagyon is részt akarnak venni az Országról szóló döntésekben.

A palesztinok és az izraeli jobboldal teljes egyetértése: valami véget ért

A vallásos cionista jobboldali pártszövetség vezetője, Naftali Bennett hadügyminiszter szerint egyértelmű, hogy a választásokon győztes jobboldal bejelentheti a ’67 óta Izrael által ellenőrzött Ciszjordánia annektálását. Ezt gondolja a Palesztin Hatóság főtárgyalója, Szaeb Erakat is, csak ő nem örül ennek. Szerinte az annexió, a telepes-mozgalom és az apartheid győzött az izraeli választásokon. Az izraeli ellenőrzés alatt álló területeken a realitás egyre inkább változik valóban, talán már tényleg visszafordíthatatlanul, ahogy Bennett és Erakat is látja. Izraelben mostantól más valóság lesz érvényben. 

Címlapképünkön Sebastian Kurz és Benjamin Netanjahu látható

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek