Izraeli választások: Szoros különbséggel Netanjahu vezet

2021. Március 24. / 08:41


Izraeli választások: Szoros különbséggel Netanjahu vezet

A tegnapi parlamenti választások szavazatainak közel 80 százalékos feldolgozottságánál két parlamenti mandátummal vezet a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt támogató tömb – jelentette ma reggel a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A Raam muszlim hagyományőrző arab párt saját számításai alapján átlépte a választási küszöböt.


A két éven belül negyedik parlamenti választáson nyolcvan százalékos feldolgozottságnál a Netanjahu kormányfőségét elfogadó pártok Naftali Bennet pártjával együtt megszerezték a képviselői helyek többségét, de rendkívül szoros versenyben csak 62 helyet a kneszet 120 mandátumából.

A Raam nevű muszlim hagyományőrző arab párt saját számításai alapján – a választási helyiségekben a szavazatszámlálásnál jelen lévő képviselőik adatai szerint – átlépte a választási küszöböt, de ezt egyelőre a szavazatszámlálás nem igazolta. A Raamot vezető Manszúr Abbász nem állt ki korábban egyik oldal mellett sem, hanem azt ígérte, hogy majd az eredmények ismeretében, a szavazótáborának kedvezőbb ajánlatot kínáló miniszterelnök-jelöltöt választja.

Ha valóban bejutottak a parlamentbe, akkor négy képviselőjükkel átrendezhetik a pártok erőviszonyait, és Naftali Bennet Jobbra (Jamina) nevű jobboldali nacionalista pártja mellett ők is „királycsinálóvá" lépnek elő, vagyis meghatározhatják, hogy a Netanjahut támogató, vagy őt ellenző pártok csoportja alakíthat-e kormányt. 

Bennet a választási kampányban többször kijelentette, hogy nem kötelezi el magát sem a Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tábor, sem az ellene összefogó pártok, a „demokrata tömb" mellett, de aláírt egy olyan kötelezvényt is, hogy nem hajlandó olyan kormányba belépni, amelyet a Netanjahu kormányfői szerepét ellenző Van Jövő (Jes Atíd) nevű legnagyobb ellenzéki párt élén álló Jaír Lapid vezet.

A 12-es és a 13-as kereskedelmi televíziók hírmagyarázói úgy vélik, hogy a szoros eredmények alapján várhatóan ismét patthelyzet alakulhat ki, és valószínűnek tűnik egy újabb, ötödik választás. 

Két éven belül azért tartottak negyedszer parlamenti választásokat Izraelben, mert a pártok jelentős része nem hajlandó belépni olyan kormányba, amelyet a korrupciós ügyek miatt bíróság elé állított Benjámin Netanjahu, a kormányzó jobboldali Likud párt elnöke vezet. Sem Netanjanu nem tudott létrehozni többségi koalíciót, de az ellenzék sem volt képes kormányt felállítani.

Tavaly márciusban, a harmadik választás után a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz feladta legfőbb választási ígéretét, és koalíciós megállapodást írt alá Netanjahuval, azonban közös kormányzásuk válságba került, mert a Likud vezette pénzügyminisztérium megállapodásukat felrúgta, nem készített költségvetést, és ez újra választásokhoz vezetett.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek