Izrael: A legfelsőbb bíróság a házelnöki posztról tartandó szavazásra szólította fel a kneszet előző elnökét

2020. Március 23. / 18:35


Izrael: A legfelsőbb bíróság a házelnöki posztról tartandó szavazásra szólította fel a kneszet előző elnökét

Izraelben a legfelsőbb bíróság felszólította Juli Edelsteint, az izraeli parlament, a kneszet előző elnökét, hogy legkésőbb szerdáig tartsa meg a szavazást az új törvényhozás elnöki posztjáról – jelentette a helyi média hétfőn.

Edelsteinnek még hétfőn választ kell adnia szándékáról a kibővített öttagú bírói grémiumnak, amely közölte, hogy amennyiben nem fogadja el döntésüket, elrendelik a szavazás megtartását.

Előzőleg a március 2-án megválasztott, 120 tagú kneszetből 61-en, vagyis a többség szavazást kért új elnök személyéről, ugyanis a centrista Kék-fehér párt vezetésével létrejött ellenzéki többség a jobboldali Likud párthoz tartozó Edelstein helyett a Kék- fehér politikusát, Meir Kohent szeretné megtenni a parlament elnökének.

Jariv Levin, Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök egyik legközelebbi bizalmasa, turisztikai miniszter, éles támadást intézett Eszter Hajút, a legfelsőbb bíróság elnöke ellen, egyenesen államcsínnyel vádolta meg a bírónőt.

„A legfelsőbb bíróság hivatalosan átvette a kneszet irányítását, és a kneszet elnökét bólogató Jánossá tette” – mondta Levin. „A knesztet most a bírák irányítják. Ez nem történhet meg más demokráciákban” – állította Levin.

„Ha én lennék a kneszet elnöke, akkor az lenne a válaszom, hogy nem” - írta a szintén Likudhoz tartozó Amír Ohana igazságügyi miniszter Twitter-üzenetben a bírósági határozatról, amely szerint Edelsteinnek tájékoztatnia kell a bírákat arról is, hogy levezeti-e az utódlásáról szóló szavazást.

„A demokrácia nemcsak akkor demokrácia, ha a döntés kényelmes Ön és Netanjahu számára” – felelte a döntést a Likuddal szemben üdvözlő Kék-fehér párt Levinnek. „Tisztelje a többség akaratát, és hagyja abba az állami intézmények befeketítését” – tette hozzá.

A Kék-fehér és egy, a kormányzati munka törvényességét figyelő civil szervezet előzőleg azért fordult ebben a kérdésben a legfelsőbb bírósághoz, mert Edelstein megtagadta a szavazás megrendezését hivataláról az új kneszet felesketése után.

A Kék-fehér párt, és a mögötte felsorakozott 61 fős törvényhozói többség azért szeretné megszerezni a parlament elnöki székét, és ezzel irányítását, hogy ellenőrizhessék az átmeneti kormány Covid-19 járvánnyal kapcsolatos lépéseit, valamint hogy megszavazzanak egy törvényt, amely megakadályozná, hogy olyan képviselő kaphasson kormányalakítási felkérést, aki ellen vádiratot nyújtott be az ügyészség. Ezzel a jogalkotással kizárnák Benjámin Netanjahut egy esetleges újabb, negyedik választási fordulóban a miniszterelnök-jelöltek közül.

Netanjahu szombat esti televíziós interjújában kijelentette, hogy ha a Kék-fehér leváltja Edelsteint, akkor véget vet a nagykoalíciós tárgyalásoknak a Likud és Kék-fehér között.

Reuven Rivlin államfő március közepén kérte fel Beni Ganzot, a Kék-fehér párt elnökét kormányalakításra, miután 61 képviselő őt javasolta az ország élére. Ganznak 28 nap, és esetleg további két hét hosszabbítás áll rendelkezésére az új kormány létrehozására. (MTI)

Címlapképünkön Juli Edelstein látható

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Ómerszámlálás közösen: hatodik nap
2020. Április 14. / 19:00

Ómerszámlálás közösen: hatodik nap

Kommentek