Hetven éves lett a Moszad, a világ egyik legjobb titkosszolgálata

2019. December 14. / 18:36


Hetven éves lett a Moszad, a világ egyik legjobb titkosszolgálata

Az izraeli titkosszolgálatot a világ egyik legerősebbjeként tartja számon a szakma és a közvélemény, méghozzá joggal: az 1949. december 13-án alapított szervezet számos elhíresült akcióval szolgálta meg a hírnevét. Évi 10 milliárd sékeles költségvetésével és 7 ezer alkalmazottjával a Nyugat második legnagyobb titkosszolgálata a CIA után.


Moszadot, pontosabban annak elődszervezetét az országalapító Ben-Gurion, Izrael első miniszterelnökének hivatali ideje hozták létre. A neve המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, azaz HaMossad leModi'in v'leTafkidim Meyuhadim, a Hírszerzés és Különleges Műveletek Intézete.

Az elmúlt hetven évben a rejtélyes cég számos alkalommal bizonyította, hogy jó okkal tartják a világ egyik legjobb és leghatékonyabb titkosszolgálatának. Gondoljunk csak Adolf Eichmann 1961-es elrablására Argentinából, az 1972-es müncheni olimpián történt túszdráma kezelésére, vagy az iráni atomprogram dokumentumainak 2018-as megszerzésére. 

A céget 2016 óta Joszi Cohen vezeti, akinek az irányítása alatt a Moszad magas színvonalú műveleteket hajt végre annak érdekében, hogy Izrael állama biztonsággal legyen képes megvédeni önmagát a túlélés érdekében. Egy olyan kicsi állam esetében, mint Izrael, amelyet szinte minden oldalról ellenséges országok fenyegetnek, a biztonságpolitika valódi élet-halál kérdés. 

A Moszad éves költségvetése jelenleg mintegy 10 milliárd sékel, a cégnek kb. 7000 alkalmazottja van, így a nyugati világ második legnagyobb titkosszolgálata a CIA mögött.  

(Az i24news cikke alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Támogatás holokauszttúlélők özvegyeinek
Pészach
Fontos Pészach előtti teendők – fő a tisztaság
Közélet
Fegyelmi indult a putnoki zsidózás miatt
2020. Március 10. / 13:21

Fegyelmi indult a putnoki zsidózás miatt

Kommentek