Hetven éves lett a Moszad, a világ egyik legjobb titkosszolgálata

2019. December 14. / 18:36


Hetven éves lett a Moszad, a világ egyik legjobb titkosszolgálata

Az izraeli titkosszolgálatot a világ egyik legerősebbjeként tartja számon a szakma és a közvélemény, méghozzá joggal: az 1949. december 13-án alapított szervezet számos elhíresült akcióval szolgálta meg a hírnevét. Évi 10 milliárd sékeles költségvetésével és 7 ezer alkalmazottjával a Nyugat második legnagyobb titkosszolgálata a CIA után.


Moszadot, pontosabban annak elődszervezetét az országalapító Ben-Gurion, Izrael első miniszterelnökének hivatali ideje hozták létre. A neve המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, azaz HaMossad leModi'in v'leTafkidim Meyuhadim, a Hírszerzés és Különleges Műveletek Intézete.

Az elmúlt hetven évben a rejtélyes cég számos alkalommal bizonyította, hogy jó okkal tartják a világ egyik legjobb és leghatékonyabb titkosszolgálatának. Gondoljunk csak Adolf Eichmann 1961-es elrablására Argentinából, az 1972-es müncheni olimpián történt túszdráma kezelésére, vagy az iráni atomprogram dokumentumainak 2018-as megszerzésére. 

A céget 2016 óta Joszi Cohen vezeti, akinek az irányítása alatt a Moszad magas színvonalú műveleteket hajt végre annak érdekében, hogy Izrael állama biztonsággal legyen képes megvédeni önmagát a túlélés érdekében. Egy olyan kicsi állam esetében, mint Izrael, amelyet szinte minden oldalról ellenséges országok fenyegetnek, a biztonságpolitika valódi élet-halál kérdés. 

A Moszad éves költségvetése jelenleg mintegy 10 milliárd sékel, a cégnek kb. 7000 alkalmazottja van, így a nyugati világ második legnagyobb titkosszolgálata a CIA mögött.  

(Az i24news cikke alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek