Fönnállása óta először játszik Izraelben a 100 Tagú Cigányzenekar

2019. November 15. / 11:39


Fönnállása óta először játszik Izraelben a 100 Tagú Cigányzenekar

Haifában, Tel-Avivban és Jeruzsálemben ad koncertet a következő napokban a 100 Tagú Cigányzenekar, amely az elmúlt 35 éves fennállása alatt bejárta az egész világot, az együttes azonban Izraelben most lép föl először. Ebből az alkalomból héber dalokat is előadnak, velük lesz Masa Anita énekesnő, és Dudu Fischer, a népszerű izraeli kántor.


Első alkalommal lép a Szentföldre a jövő héten, hogy öt nap alatt négy koncertet adjon a Hungaricum védjeggyel is ellátott, jövőre 35 éves 100 Tagú Cigányzenekar negyvenkét zenésze Dudu Fisherrel együtt. 

Az elmúlt 35 év alatt csaknem az egész világot bejárták, rengeteg városban léptek fel, de Izraelbe most jönnek először. Három város fogadja a zenészeket. Haifán az Amphitheátrumban lépnek fel, Tel-Avivban az Opera ad otthont, Jeruzsálemben a Nemzeti Színházba látogatnak majd az érdeklődők, hogy meghallgassák a 42 zenész és Masa Anita énekesnő előadását. Masa Anita a „Yerushalayim shel sahav” című, világhírű zsidó dalt adja elő. Ezen kívül magyar- és komolyzene lesz műsoron, a zenészek bemutatnak izraeli számokat is, ezek előadásában a 100 Tagú Cigányzenekar állandó betanító karmestere, Werner Gábor segít. A koncerteken Dudu Fisher, Izrael népszerű kántora is énekel, aki héber és jiddis dalokat ad elő. A nagy utazás alkalmából a napokban Izraelben nyílt próbát tartott az együttes Beke Farkas Nándor, a zenekar elnökének vezetésével.

A társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. Hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak.

A zenekar létrejöttét, megalakulását 1985 áprilisában szomorú esemény inspirálta. Az akkori prímáskirály, id. Járóka Sándor temetésére a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország több városából. Régi cigány szokás szerint muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt és nótaszerzőt, de a jelenlévők közül sokan úgy gondolták, nem csak ilyen fájdalmas eseménynek kellene összehoznia a kiváló muzsikusokat. 

A zenekar megalakulása óta több mint ezer koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig. A zenekar abszolút pozitív, imázsformáló, emblematikus intézménnyé vált. Külföldi és hazai koncertjei alkalmával értéket ad, így képezve hidat a különböző társadalmi rétegek közt.

Forrás: Izraelinfo.com100tagu.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek