A Magyar Hebraisztikai Társaság szolidaritási nyilatkozata Izrael állama mellett

2024. Február 14. / 15:18


A Magyar Hebraisztikai Társaság szolidaritási nyilatkozata Izrael állama mellett

A Magyar Hebraisztikai Társaság 2002-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a magyarországi héber és zsidó tudományok nemes hagyományát tovább ápolja az idekapcsolódó tudományterületek – hebraisztika, judaisztika, zsidó történelem és társadalomtörténet – magyarországi és határon túli kutatóinak részvételével. 

Tudományos munkáink során azonban nem feledkezhetünk meg Izrael Államról, amely 1948 óta hazát jelent a zsidó nép több millió leszármazottja számára, akiknek írásos és egyéb kulturális hagyományai – élükön a Héber Bibliával – kutatásaink tárgyát képezik.

Izrael Államot 2023. október 7-én barbár támadás érte egy terrorszervezet, a Hamász részéről, melynek során mintegy 1200 embert mészároltak le, valamint 240 túszt, köztük nőket, gyermekeket, csecsemőket és idős embereket hurcoltak el.

Izrael azóta háborút folytat, hogy a terrorszervezet további halálos fenyegetésétől megvédje polgárait és kiszabadítsa a még fogva tartott túszokat. Noha mindezt igyekeznek a nemzetközi háborús jognak megfelelően, a humanitárius szempontokat szem előtt tartva végezni, mégis egyre súlyosabb nemzetközi nyomás nehezedik rájuk, az antiszemitizmus különféle formáival kell világszerte szembenézniük.

Ezért mi, a Magyar Hebraisztikai Társaság tagjai szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat Izrael állama, annak békeszerető polgárai és a világ zsidósága mellett ezekben a számukra nehéz időkben. Kívánjuk, hogy a rengeteg ártatlan áldozattal járó háború minél előbb befejeződhessen, a túszok visszatérhessenek otthonaikba és elkezdődhessen a sebek begyógyítása, a békés újjáépítés.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek