Érvek az antiszemitizmussal vádolt francia szélsőbal ellen

2024. Július 08. / 18:13


Érvek az antiszemitizmussal vádolt francia szélsőbal ellen

A francia választók többsége elutasította a Marine Le Pen által vezetett, antiszemita gyökerekkel bíró, szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülést (Rassemblement national – RN), de meglepő módon azt az Új Népfrontot (Nouveau Front populaire – NF) emelte magasba, amelynek legnagyobb tagja a szélsőbaloldali Lázadó Franciaország párt (La France Insoumise – LFI), s amely maga is szembesült antiszemita vádakkal. 

Egyik párt sem szerzett többséget a franciaországi parlamenti választások vasárnapi második fordulójában, amelyen a nemzetgyűlés 577 mandátumáról döntöttek a választók. A Le Monde beszámolója alapján a baloldali Új Népfront 182 mandátumot szerzett, míg az Emmanuel Macron elnök által támogatott centrista Ensemble 168-at.

„Az Új Népfront” adja az új miniszterelnökünket" – tette közzé Jean-Luc Mélenchon, a francia szélsőbaloldal vezetője vasárnap este az X-en. „Sok mindenről rendeletileg dönthetünk majd. Nemzetközi szinten bele kell majd egyeznünk Palesztina állam elismerésébe".

A Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés 143 mandátumot szerzett, ami nem túl jó eredmény a párt számára, miután egy hete az első fordulóban még vezetett, és úgy tűnt, hogy a teljes többséghez közel áll. Ehelyett a centrista és a baloldali jelöltek közösen dolgoztak a Nemzeti Tömörülés legyőzésén azáltal, hogy jelöltjeik visszaléptek azokból a versenyekből, ahol a másik pártnak nagyobb esélye volt a győzelemre.

Az eredmény visszaesés Le Pen pártjának, és ez megkönnyebbülést jelent sok zsidónak. A párt alapítói között van Le Pen apja, Jean-Marie Le Pen, akit többször elítéltek gyűlöletbeszéd és holokauszttagadás miatt, valamint Pierre Bousequet, aki a náci párt Waffen-SS-ében szolgált. A választáson induló jelölteket is vádolták már antiszemitizmussal.

A vasárnapi nap azonban Jean-Luc Mélenchon (képünkön), a szélsőbaloldali Lázadó Franciaország párt vezetőjének diadalát jelentette, akit kódolt antiszemitizmussal, antiszemita sztereotípiák visszhangozásával és az antiszemitizmus veszélyének eltagadásával vádoltak. Mélenchon még akkor is csekélynek nevezte a franciaországi antiszemitizmust, amikor a francia kormány a zsidók elleni támadások megugrásáról számolt be: 2024 első három hónapjában több mint 360 incidens történt, ami 300 %-os növekedés 2023-hoz képest. 

A szavazás és az eredmény sok francia zsidót kellemetlen helyzetbe hozott. Jean-Yves Camus politológus a szavazás előtt azt mondta: úgy érzi, a szélsőbaloldal csapdájába estek, hiszen a mérsékeltebb szocialisták koalícióra léptek Mélenchon pártjával. (Ugyancsak hullámokat vert a francia jobbközép  vezetőjének a Nemzeti Tömörülést támogató magatartása.)

„Meglehetősen dühösek és csalódottak vagyunk" – mondta Camus a Jewish Telegraphic Agency-nek. „Zsidóként elárulva érezzük magunkat, és úgy gondoljuk, sokkal jobb lett volna, ha a Szocialista Párt nem lép ilyen szövetségre a szélsőbaloldallal".

Sok francia zsidó szerint a szélsőbaloldal retorikája ajtót nyitott az antiszemitizmusnak. Az „American Jewish Committee” Európában végzett felmérése szerint a francia zsidók 92 %-a úgy véli, hogy a Lázadó Franciaország hozzájárult az antiszemitizmus növekedéséhez – írja a Jewish Telegraphic Agency (JTA).

A zsidó gyökerekkel rendelkező centrista miniszterelnök, Gabriel Attal hétfő reggel benyújtotta lemondását, de Macron elnök nem fogadta el. 

ÉRVEK A SZÉLSŐBAL „LÁZADÓ FRANCIAORSZÁG" (LFI) ELLEN

Antiszemitizmus vádja
A francia zsidók jelentős százaléka (92 %) úgy véli, hogy az LFI hozzájárul az antiszemitizmus növekedéséhez.
Jean-Luc Mélenchon és más LFI-tagok ellentmondásos, antiszemitának vélt kijelentéseket tettek.
A jelentések szerint az antiszemita előítéletek nagymértékben elterjedtek az LFI szavazói körében.

Demokrácia-deficit
Az eltérő véleményt kifejező tagok a marginalizálódást kockáztatják.
Az LFI támogatja az orosz, szíriai és venezuelai diktatúrákat.

A republikánus baloldal kompromittálódott
A hagyományos baloldali pártok kompromisszumot kötöttek az LFI-hez való csatlakozással.
Az LFI – más baloldali csoportokkal ellentétben – nem volt hajlandó aláírni az antiszemitizmus elleni chartát.
A baloldal prominens személyiségei ellenezték az LFI-vel való szövetséget.

Felbujtás rendbontásra és erőszakra
Az LFI tagjai nyilvános rendbontásra, például iskolák blokádjaira buzdítottak tüntetések során.
Az olyan akciók, mint a palesztin zászló kitűzése a Nemzetgyűlésben, vagy az Élysée-palota elleni fenyegetések, aláássák a köztársasági intézményeket.
A párt ellentmondásos módon pozícióikba visszahelyezte büntetett előéletű, illetve vizsgálat alatt álló tagjait.

6. Elnéző álláspont a terrorizmussal szemben
Az LFI tagjai tartózkodtak attól, hogy a Hamászt terrorszervezetként jelöljék meg, és támogatásukról biztosították a terrorizmussal kapcsolatban álló személyiségeket.
A párttagok nyilatkozatai és tettei alapján nyomozás indult „terrorizmus mentegetése" miatt.

Forrás: A Conseil Représentatif des Institutions juives de France – CRIF (Francia Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa) kutatása. Illusztráció: La France insoumise/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek