Új funkciót kaphat a tapolcai ózsinagóga épülete

2021. Október 11. / 15:32


Új funkciót kaphat a tapolcai ózsinagóga épülete

Az ózsinagóga műemlékké nyilvánításához kapcsolódó helyszíni bejárás okán érkezett a városba a Lechner Intézet két munkatársa, akiket a tulajdonos, Neszler Imre Attila fogadott a helyszínen a minap – írja a Veszprém megyei hírportál.

Tapolca ismertebb zsinagógája ma művelődési központként működik, jelen esetben a korábbi építésű ózsinagóga volt a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. szakembereinek célpontja.

Neszler Imre Attila tulajdonos, egyben a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy hosszas mérlegelés után hozták meg azt a döntést, amelyben az épület műemlékké nyilvánítását kezdeményezték.

– Az utókorra, a rájuk hagyható örökségre gondoltunk elsősorban, amikor ezt az eljárást elindítottuk. Az ózsinagóga 1813-tól kezdett imaházként működni, ám egy 1784-ben készült térképen is épületet jeleztek itt.

Fotó: Szijártó János/NaplóFotó: Szijártó János/Napló

– A felszínen és két alsóbb szinten kialakított létesítmény a közelmúltban vendéglátó- ipari egységeknek adott otthont, a jövőben azonban a zsidósággal kapcsolatos múzeumként, közösségi térként szeretnénk működtetni.

– Az épületet megtisztítottuk a vakolattól, előkerültek az íves ablakkeretek, és a tóraszekrény helye is látszik a falban. Mint a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke mondhatom, hogy az öt évvel ezelőtti megalakuláskor, a helyi épített örökség megóvására vonatkozó terveinket teljesítettük. Egy sikeres könyvbemutató után a tapolcai izraelita temető kőkerítésének felújítása következett, majd a botlatókövek elhelyezése, illetve a Lessner-pincerendszer és az ózsinagóga műemlékké nyilvánításának elindítása.

Neszler Imre Attila, a tapolcai ózsinagóga tulajdonosa, egyben a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke és Zsigó Balázs egyesületi tag az ózsinagóga előtt Fotó: Szijártó János/NaplóNeszler Imre Attila, a tapolcai ózsinagóga tulajdonosa, egyben a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke és Zsigó Balázs egyesületi tag az ózsinagóga előtt Fotó: Szijártó János/Napló

– Reményeink szerint az elvégzett munkánk kellő lenyomatot és feladatot hagy az utókor számára – fogalmazott Neszler Imre Attila, a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke.

Azt is megtudtuk, hogy egyesületük életében fontos fordulópont következik, hiszen rövidesen tisztújítás lesz, és a következő ötéves időszak főbb célkitűzéseinek meghatározása is esedékes.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek