Százmilliókat örökölt egy holokauszttúlélőtől az őt elrejtő francia falu

2021. Február 12. / 10:30


Százmilliókat örökölt egy holokauszttúlélőtől az őt elrejtő francia falu

Egy 2500 lelkes francia település, Chambon-sur-Lignon mesés vagyonhoz jutott Erich Schwamtól, akit annak idején gyerekként hurcolták el a nácik Ausztriából. Scwamnak sikerült megszöknie és Chambon-sur-Lignonba került, ahol a falu lakói egészen a II. világháború végéig rejtegették. A 90 évesen meghalt férfi hálából 700 milliós forintos vagyont hagyott a falura. 


Ki ne ismerné a gazdag nagybácsikról szóló történeteket? Ezúttal azonban nem egy távoli rokon, hanem egy 2500 lelkes francia település jutott mesés vagyonhoz. Erich Schwamot még gyerekként hurcolták el a nácik Ausztriából. A koncentrációs táborba vezető úton sikerült megszöknie és Chambon-sur-Lignonban adtak menedéket neki.  

– Egy öregember vigyázott rá. Az ő visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy a helyi iskolába is beíratták. A fiú reggel annyira korán érkezett, hogy sokszor egyedül várt a tanteremben. Végül egy tanárházaspár karolta fel, akinek a gyerekével összebarátkozott – magyarázta a kultúráért felelős alpolgármester, Denise Vallat.

A zsidó fiú érettségi után Lyonba ment, hogy gyógyszerész legyen. Az évek során több patikát nyitott és meg is házasodott, gyermeke viszont nem született. Ezért döntött úgy, hogy egész vagyonát az őt megmentő falura hagyja.

– Ez a gesztus mindannyiunkat nagyon meghatott. Fontos tudni, hogy ezt a pénzt nem lottón nyerte, hanem egész életében keményen dolgozott érte, ezért is vagyunk annyira hálásak – tette hozzá Vallat.

Schwam 90 éves korában, nemrég hunyt el lyoni otthonában. Végakarata szerint kétmillió euró, vagyis több mint 700 millió forint szállt a festői településre. Ez az önkormányzat költségvetésének kétharmada. A tervek szerint az adomány egy részét a helyi holokauszt múzeumra költik majd.

– Ez a környék több szempontból is alkalmas volt a rejtőzésre. Egyrészt tele van hegyekkel és erdőkkel, a nagyobb városok távol vannak. Másrészt a lakosság többsége protestáns, aki számára nagyon fontos az élet védelme, az elesettek megsegítése. Ők megértették, hogy mit kell elszenvedniük a zsidóknak az 1940-es években – magyarázta Floriane Barbier, a múzeum igazgatója.

jadva.png

Az 500 négyzetkilométeres erdős területen mintegy 4000 zsidó talált menedékre a német invázió alatt. Többségük még gyerek volt. Chambon-sur-Lignon egyedülálló módon Yad Vashem kitüntetést is kapott Izraeltől bátorságáért és máig érezhető vendégszeretetéért.

Az Euronews cikke alapján.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Pályázatok
Folytatódik a Kárpát-medencei tehetséggondozás

Kommentek