Schweitzer Gábor: Zsidó hitközség vagy zsidó község?

2021. Január 11. / 11:10


Schweitzer Gábor: Zsidó hitközség vagy zsidó község?

Vajon egyház-e a zsidó felekezetHa a Mazsihisz egy ,,egyház", akkor miért nem „papság”, azaz a rabbik irányítása alatt áll? Milyen korból származó mintákat követnek a zsidó hitközségek? Ilyen kérdésekre kereste a választ a Szombat hasábjain Biró Tamás, az OR-ZSE rektorhelyettese, akinek a gondolataira Schweitzer Gábor reflektált a lapban. A jogtudós szerint a Mazsihisz számára a vallási és világi vezetés paritásának megvalósítása lenne kívánatos.


Izgalmas vitát generált  Biró Tamás nyelvész-hebraista, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tudományos rektorhelyettese, aki a Szombat című lapban tette fel ezeket a kérdéáseket: keresztény mintát kell követnie a Mazsihisz belső struktúrájának? Szükségszerű-e a papság kizárólagos dominanciája, mint a Magyar Katolikus Egyházban, vagy a vallási és a világi vezetés párhuzamossága, mint sok protestáns felekezetben?  Van-e értelme önmagunkra erőltetni egy másik kultúrkörből, egy másik vallási-teológiai rendszerből származó fogalmat csakis azért, mert a mai magyar jogrendszer – jobb híján – az „egyház” szót alkalmazza a nem keresztény felekezetekre, így a muszlimokra és a keleti vallásokat követő közösségekre is? 

Biró Tamás cikkével – amely  ide kattintva olvasható – a lapban Schweitzer Gábor jogtudós szállt vitába. A jogtudós szerint a Mazsihisz számára a vallási és világi vezetés paritásának megvalósítása lenne kívánatos, másrészt rámutat arra: jelen viszonyok közepette a „zsidó hitközség” felépítése és működése nem lehet hasonlatos a polgárosodás korszakát megelőző „zsidó község” működésével. Hozzátette: a vezetés arculatát illetően a Mazsihisz legfőbb döntéshozó szerve, a közgyűlés már a megalakulás pillanatában döntött, hiszen a vezetést kizárólagosan a világiak kezébe adta – igaz, a jogtudós nem állítja, hogy egy ilyen jellegű döntést ne lehetne megváltoztatni.

Schweitzer Gábor írása itt érhető el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Határon túl: felújítják a kis zsinagógát Zentán
Megemlékezések
Elment egy Humanista – Horn Miklós halálára

Kommentek