Összefogással szépült meg a zsidó temető Beziben

2020. Augusztus 12. / 13:31


Összefogással szépült meg a zsidó temető Beziben

Hála a közösség néhány lelkiismeretes tagjának, a méteres gyomnövényeknek és a behajigált szemétnek már nyoma sincs a Győr-Moson-Sopron megyei Bezi zsidó temetőjében. A Mazsihisz anyagi támogatást ajánlott a munkálatokhoz, de a helyiek inkább eszközt kértek, így az egyesület egy jó minőségű fűkaszát kapott a munkák elvégzéséhez.


– Két éve kezdtünk el nyomozni, hogy kihez forduljunk, ha szeretnénk, hogy ez a temetőrész megszabaduljon a rátelepedett növényzettől. Végül eljutottunk a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez (Mazsihisz). Tőlük idén tavasszal kérelmeztük, hogy hadd vegyük gondjainkba mi, a Bezi Szabadidős és Lovas Sportegyesület a területet – mesélte  a Kisalföld című lapnak nyilatkozva Burányi Renáta Éva, aki szüleivel, Burányi Zoltánnal és Burányi Zoltánnéval hét napon keresztül dolgozott, hogy rendbe tegyék az elhagyatott sírkertet, sőt, még kisfia, a kétéves Barnabás is besegített saját kis gereblyéjével.

Mint elmondta, a Mazsihisz még anyagi támogatást is felajánlott nekik a munkálatokhoz, de ők inkább eszközt kértek, így az egyesület egy jó minőségű fűkaszát is kapott a munkák elvégzéséhez.

A kidőlt vagy megrongálódott sírokat is szeretnék idővel rendbe hozni, mivel az itt nyugvók többségének már nincs a településen hozzátartozója, aki ezt meg tudná tenni. Emellett az egyesület  tervei közt szerepel az is, hogy a település nyilvános temetőjében lévő gazdátlan, néhány helyen terebélyes bokorral benőtt síremlékeit is megmentse.

(Fotó: Huszár Gábor/Kisalföld.hu)

FORRÁS: KISALFÖLD.HU

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek