Megfoszthatják díszpolgári címétől Jaross Andort

2019. Október 29. / 12:42


Megfoszthatják díszpolgári címétől Jaross Andort

Az ipolysági városi képviselő-testület csütörtökön fog dönteni arról, hogy megfosztják-e díszpolgári címétől Jaross Andort, aki a két világháború közötti időszakban a Csehszlovák Köztársaság Nemzetgyűlésének képviselője, a második világháború alatt pedig Magyarország belügyminisztere volt. Az ipolysági városi testület még 1939. szeptember 25-én ítélte oda neki a díszpolgári címet.


Nemesmiticzi vitéz Jaross Andor (Komáromcsehi, 1896. május 23. – Budapest, 1946. április 11.) felvidéki magyar politikus, több kormányban is különböző miniszter, a magyarországi zsidók deportálásának egyik vezetője volt.

Jaross Andort az 1944-es évhez kötődő tevékenysége miatt akarják megfosztani díszpolgári címétől a szlovákiai városban. Az 1939-ben odaítélt díszpolgári címről szóló határozat teljes szövege nem maradt fenn, olvasható a védett sírok és kultúrtörténeti emlékek ápolásáért felelős városi bizottság jelentésében, amelyről csütörtökön szavaznak az ipolysági képviselők. 

„Belügyminiszterként, majd a Törvényhozók Nemzeti Szövetsége elnökeként őt is felelősség terheli a Magyar Királyság zsidó vallású és zsidó nemzetiségű lakosainak deportálásáért és meggyilkolásáért, valamint a fasizmus egyéb bűneiért” – áll a javaslatban, amelyről a városi képviselők hivatottak dönteni.

(tasr)

Címlapképünkön: A megbilincselt Jaross Andor átadása  a rendőrségnek, mellette Péter Gábor. Fotó: MAFIRT.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Ma van a zsidó Valentin-nap
2020. Augusztus 05. / 12:44

Ma van a zsidó Valentin-nap

Közélet
Washingtonban tárgyal holnap Szijjártó Péter

Kommentek