Magyarország támogatja az USA közel-keleti politikáját az Európai Unióban

2020. Szeptember 16. / 10:49


Magyarország támogatja az USA közel-keleti politikáját az Európai Unióban

Magyarország támogatni fogja az Egyesült Államok közel-keleti politikáját az Európai Unióban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán azt követően, hogy kedden Washingtonban találkozott Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök vejével és főtanácsadójával, aki jelentős szerepet játszott az új közel-keleti békemegállapodás kidolgozásában.


Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter– aki Washingtonban egyedüli európai uniós külügyminiszterként vett részt az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján – a Facebook-oldalán számolt be a Jared Kushnerrel tartott fehér házi találkozójáról.

,,Biztosítottam Magyarország további támogatásáról, és elmondtam neki, hogy a jövőben számíthat arra, hogy Magyarország támogatja az Egyesült Államok Közel-Kelet politikáját az Európai Unióban" – írta bejegyzésében.

Washingtonban kedden, helyi idő szerint kora délután írta alá az Izraellel kötött békemegállapodást a Bahreini Királyság és az Egyesült Arab Emírségek. Bahrein nevében Abdel-Latif az-Zajáni külügyminiszter látta el kézjegyével a dokumentumot, az Emírségek külügyminiszteri szinten képviseltette magát, míg Izrael nevében Benjamin Netanjahu kormányfő szignálta a megállapodások szövegét három példányban, angol, arab és héber nyelven. 

A békemegállapodásokról – amelyek a diplomáciai viszony létesítéséről, a gazdasági és politikai kapcsolatok fejlesztéséről szólnak – Donald Trump az aláírás előtt mondott beszédében azt hangoztatta, hogy ezzel az Ábrahám Egyezmény néven ismertté váló megállapodással új Közel-Kelet születik. ,,Ez az egyezmény azt bizonyítja, hogy a térség nemzetei szakítanak a múlt kudarcot vallott megközelítéseivel. A Közel-Kelet népeinek többé nem megengedett az Izrael iránti gyűlölet mint hivatkozás a radikalizmusra vagy szélsőségességre" – fogalmazott az amerikai elnök. Trump kedden – még az aláírási ceremónia előtt – a Fox televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy reményei szerint előbb vagy utóbb, de végül a palesztinok is csatlakoznak majd a megállapodáshoz.

A Fehér Ház kertjében tartott aláírási ünnepség előtt az amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában külön-külön fogadta az izraeli kormányfőt, valamint az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külügyminisztereit. Netanjahuval folytatott megbeszélésén Trump azt mondta: ,,legalább öt vagy hat ország" már jelezte, hogy hamarosan csatlakozik az egyezményhez. Nem nevezte meg, hogy mely országokról lenne szó, viszont az ünnepség után újságíróknak úgy fogalmazott: arra számít, hogy ,,ha eljön az ideje", akkor Szaúd-Arábia fog csatlakozni a békeegyezményekhez. Hozzáfűzte: beszélt is erről a szaúd-arábiai uralkodóval.

(Fotó: Szíjjártó Péter/Facebook)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
„Lehet-e egy zsidó lány magyarként szép?"
Hírek, lapszemle
A Gázai övezetben kifogytak a koronavírus-tesztekből

Kommentek