Ma eltemették Esther Béjaranót a hamburgi zsidó temetőben

2021. Július 18. / 21:31


Ma eltemették Esther Béjaranót a hamburgi zsidó temetőben

A július 10-én 96 évesen meghalt Esther Béjarano auschwitzi túlélőt a hamburgi zsidó temetőben helyezték örök nyugalomra az 1999-ben elhunyt férje, Nissim mellett. A vészkorszakban azért sikerült megmenekülnie a gázkamrától, mert az auschwitzi lányzenekarban játszott.


A 96 éves korában meghalt túlélőt sokan búcsúztatták, köztük Carola Veit, a hamburgi parlament elnöke és Peter Tschentscher hamburgi polgármester, Sawsan Chebli berlini államtitkár és Rolf Becker színész.

„Esther Bejarano kiemelkedő szolgálatot végzett a civil társadalomért nemcsak Hamburgban, hanem egész Németországban. Az auschwitzi és ravensbrücki koncentrációs táborok túlélőjeként, rendkívül fontos oktatómunkát végzett az iskolákban és egyetemeken” – hangsúlyozta Veit a gyászszertartáson. Bejarano állhatatos küzdelme élete végéig a jobboldali szélsőségek ellen csodálatra méltó volt – tette hozzá.

Bejaranót 1943-ban hurcolták el Auschwitzba. A haláltábort annak köszönhetően élte túl, hogy sikerült bejutnia a fiatal nőkből összeállított lágerzenekarba. Németország felszabadítása után kivándorolt Palesztinába, a későbbi Izraelbe. A zsidó államból 1960-ban költözött vissza Németországba.

Hamburgban telepedett le családjával, és a holokauszt után huszonöt évvel is megmutatkozó antiszemitizmussal szembesülve, kezdte el társadalmi aktivista munkáját, amelyben szintén fontos szerepet kapott a zene. Coincidence nevű zenekarával,amelyet gyermekeivel alapított, antifasiszta és jiddis dalokat játszottak, majd jóval a nyolcvanon túl, 2008-ban csatlakozott a Microphone Mafia nevű német-török-olasz együtteshez.

(MTI)

(Fotó: TASR/AP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek