„Legalább az áldozatok nevei olvashatók legyenek"

2021. Július 11. / 17:58


„Legalább az áldozatok nevei olvashatók legyenek"

Budapesten különféle hátterű fiatalok és kevésbé fiatalok  egy zsidó temetőben tisztítják meg az elhanyagolt sírokat, közben a német képzőművész, Gunter Demnig botlatóköveket készít a holokauszt áldozatainak emlékére. Ezt a két dolgot kapcsolja össze Dobray György dokumentumfilmje: a Kövek.


A holokauszt áldozatainak síremlékeit tisztító önkéntesekről és a botlatóköveket készítő Gunter Demnigről, emlékező családtagokról, az emlékezést segítőkről forgatott Kövek címmel dokumentumfilmet Dobray György, akivel a Magyar Narancs készített interjút. 

DobrayGyorgy.jpegDobray György (Képek: Magyar Narancs)

Arra a kérdésre, hogy miért ezt a témát választotta, a rendező azt válaszolta: „Igazából nem én választottam, miről készítek filmet, a téma választott engem. Apám munkaszolgálatos volt, másfél éves koromban elvitték, eltűnt, később valamikor anyám kapott egy értesítést, hogy meghalt. Ez az ember életét végigkíséri. Lelkiismeret-furdalásom volt, miért nem néztem utána jobban, mi történt apámmal, miért nem faggattam anyámat vagy a rokonaimat, akik ismerték, milyen volt. Valamiért igyekeztem nem beszélni róla". 

A művész két éve a Klubrádióban hallott egy riportot Braun Verával, aki Németországban él, gyermekorvos, és arról mesélt, hogy „amikor Magyarországon járt a nagynénjével, kimentek a Kozma utcai temetőbe, és azt tapasztalták, hogy nagyon sok sírt, emlékkövet megrongált az idő, belepte a por, a moha, a sár, ők is alig találták meg azt, akit kerestek. Akkor merült fel benne, hogy meg kellene oldani ezt a helyzetet, hogy legalább az áldozatok nevei olvashatóak legyenek".

– Teljesen biztos voltam benne, hogy erről filmet kell csinálnom – tette hozzá Dobray. – Akkor hallottam azt is, hogy Gunter Demnig valamikor szintén Magyarországra jön. A botlatókövekkel bár egész másfajta módon, de ugyanúgy emléket állít a holokauszt áldozatainak. Az emlékezésnek ez a két módja nagyon is összefügg, hisz’ végtére is mind a két tevékenység arról szól, hogy az áldozatok nevei ne merüljenek feledésbe.

A teljes interjú a Magyar Narancs honlapján, ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek