Könyvajánló: „Itt egy szoba és rád vár…” – Raoul Wallenberg története"

2021. Október 10. / 13:57


Könyvajánló: „Itt egy szoba és rád vár…” – Raoul Wallenberg története"

„Itt egy szoba és rád vár... – Raoul Wallenberg története" címmel jelent meg egy új könyv a zsidók ezreit megmentő diplomatáról a svéd író-újságíró, Ingrid Carlberg tollából.

„Anger és Wallenberg észrevették, hogy a halálmenet kísérésére kirendelt őrök közül sokan nem kegyetlenkedtek, különösen azok, akik nem nyilaskeresztesek vagy csendőrök voltak, hanem akiket a magyar hadseregből verbuváltak.” 1944 őszén zsidó emberek ezreit hajtották gyalog Hegyeshalom felé – Raoul Wallenberg a Vöröskereszttől élelmet, gyógyszereket szerzett a deportáltaknak és vitt magával menleveleket is. Egy csendőrparancsnok is segítette ebben Wallenberget – a kegyetlenségnek ez a foka az addig németbarát parancsnoknak is sok volt már.

A kötet szerkesztője, Veres Mária, a szerző, Ingrid Calberg, és a fordító, Garam Katalin Fotó: Láng Téka Könyvesbolt Facebook-oldalaA kötet szerkesztője, Veres Mária, a szerző, Ingrid Calberg, és a fordító, Garam Katalin Fotó: Láng Téka Könyvesbolt Facebook-oldala

„Itt egy szoba és rád vár... – Raoul Wallenberg története" címmel jelent meg egy új könyv a zsidók ezreit megmentő diplomatáról a svéd író-újságíró, Ingrid Carlberg tollából (Noran Libro, 2020). A lenyűgöző részletességgel és tudományos alapossággal megírt műből megismerhetjük Wallenberg családját, gyerekkorát, fiatalságát, a Budapesten töltött hónapokat, az embermentőt, aki nem ismert lehetetlent. „Talán Wallenberg optimizmusa, türelme, az, hogy ha emberek mentéséről volt szó, nem ismert lehetetlent – ez a legfontosabb, amit Wallenbergtől tanulhatunk” – vélekedett egy nemrégiben tartott könyvbemutatón a szerző.

A kötetben arról is eddig nem látott részletességgel olvashatunk, hogyan tűnt el 1945. január 17-én Wallenberg, aki a Budapestet elfoglaló szovjetekkel akart tárgyalni. Képet kaphatunk arról, hogyan várták haza rokonai, az édesanyja, mit tett a világ Wallenberg megmentéséért, és mit tett – vagy inkább hogyan szalasztott el lehetőségeket – Svédország azért, hogy a több tízezer zsidó ember életét megmentő svéd követségi titkár élete ne tragédiával végződjön. Mint ismert, a Szovjetunió hosszú ideig azt állította, hogy nem tud semmit Wallenbergről, hogy bizonyára Budapest ostroma idején lelte halálát. „Hetvenhat év hazugság” – így foglalta össze a már említett könyvbemutatón Ingrid Carlberg a véleményét. Nos, bizonyosság ma sincs - és talán soha nem is lesz – arról, hogyan, milyen körülmények közt vesztette életét a hírhedt Ljubljanka börtön 7. számú foglya, Wallenberg. A börtönorvos jelentése szerint szívinfarktus okozta a halálát 1947. július 17-én, de persze nem biztos, hogy ez igaz, a legvalószínűbb, hogy meggyilkolták egy olyan rendszerben, ami hazugságokra épült.

Talán az a legizgalmasabb része a könyvnek, hogyan lavírozott Staffan Söderblom, Svédország moszkvai nagykövete a háború után Moszkvában. A háború elején még németbarát Söderblom ekkor már szerette volna a legjobb viszonyt kialakítani Svédország és a Szovjetunió között. S bár váratlanul még arra is lehetősége nyílt, hogy személyesen találkozzon Sztálinnal, és érdeklődhessen a generalisszimusztól Wallenbergről, ezt olyan megalkuvó módon tette, hogy az égvilágon semmi eredménye nem lett. (Forrás: Népszava.hu)

A teljes írás / IDE KATTINTVA olvasható el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Dombóvári kiállítás Szenes Hanna életéről
Zsidó világ
Bábel Németországban
2021. Október 18. / 12:24

Bábel Németországban

Kommentek