Ki akarták zárni Izraelt, erre az egész versenyt törölte a Squash Világszövetség

2021. November 30. / 16:41


Ki akarták zárni Izraelt, erre az egész versenyt törölte a Squash Világszövetség

A malajziai hatóságok megtagadták az izraeli sportolók beutazását a jövő hétre tervezett kuala-lumpuri férfi fallabda csapat-világbajnokságra, mire a Squash Világszövetség bejelentette: törlik az egész rendezvényt, mert a nyitott és befogadó verseny hívei.


Zena Wooldridge, a Fallabda Világszövetség (World Squash Federation – WSF) elnöke azt nyilatkozta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Malajziai Olimpiai Tanács minden követ megmozgatott az izraeli sportolók belépésének engedélyeztetése érdekben, de nem sikerült rávenni a maláj kormányt, hogy változtasson álláspontján – írja az Új Kelet.

Wooldridge hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szövetség számára fontos az összes résztvevő csapat – beleértve Izraelt is – Malajziába való belépésének és versenyzésének biztosítása, mindenféle politikai háttér nélkül. Hozzátette: a sportolók ilyenfajta diszkriminációja ellentétes az Olimpiai Charta elveivel és szabályaival és ennek megfelelően a „WSF számára fontos, hogy egyetlen versenyezni vágyó nemzet se maradjon le az eseményről.” 

Az Izraeli Squash Szövetség már korábban jelezte, hogy amennyiben a WSF nem tudja sportolói beutazását biztosítani, akkor a svájci Sportdöntőbírósághoz fordul jogorvoslatért. „Szégyen, hogy a sportot keverik a politikával", nyilatkozta a szövetség elnöke, Aviv Businszki az AFP hírügynökségnek. 

Malajzia nem sokat tanult a közelmúlt eseményeiből, holott két évvel ezelőtt, amikor az ország azzal fenyegetőzött, hogy nem engedi be az izraeli sportolókat a tervezett paraúszó világbajnokságra, Malajzia a világverseny rendezési jogáról kénytelen volt lemondani London javára.

Az Új Kelet teljes cikke itt olvasható.

(Címlapkép: Worldsquash.org)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek