Justin Trudeau: Az antiszemitizmusnak nincs helye Kanadában

2019. November 28. / 10:42


Justin Trudeau: Az antiszemitizmusnak nincs helye Kanadában

A történtek megdöbbentőek és teljességgel elfogadhatatlanok. Az antiszemitizmusnak nincs helye Kanadában. Mindig vissza fogjuk utasítani – nyilatkozta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy több száz tüntető zavart meg egy torontói zsidó rendezvényt. 


Amint arról a Szombat című újság beszámol, Izrael ellenes szélsőségesek a torontói York University rendezvényén „Intifada, Intifada, go back to the ovens!” jelszót skandáltak, azaz a zsidókat visszaküldték a krematóriumokba. 

A Herut Canada nevű zsidó szervezet tartott rendezvényt az egyetemen, s erre meghívták a Tartalékosok Szolgálatban (Reservists On Duty) nevű NGO képviselőit. Utóbbi 2015-ben a CAHAL (IDF) veteránok által alapított szervezet, amely kötelességének tartja, hogy felvegye a harcot az Izrael-ellenes bojkott mozgalommal (BDS ) és az antiszemitizmus egyéb megnyilvánulásaival, amelyek egyre gyakoribbak az USA egyetemi campusain.

Amit Deri, a Reservists on Duty alapítója és ügyvezetője azt nyilatkozta a The Jerusalem Postnak, hogy mintegy 600 tüntető igyekezett megakadályozni a rendezvényt. Mint mondta, a szervezetben eltöltött öt év során ez volt a legnagyobb tiltakozás, amit látott. Először fordul elő, hogy a BDS és az „antifasiszta”, azaz szélsőbaloldali mozgalmak együttműködtek.

Kívülről megafonokon bömbölték a jelszavakat, a rendezvényen pedig a beszivárgott rendbontók közbeszólásokkal igyekeztek megzavarni az összejövetelt. Néhány zsidó diákot a helyszínen lévő rendőrök (számukat 20–30-ra becsülték) kísértek az ülésteremből az utcára, nehogy bántalmazzák őket.

Justin Trudeau miniszterelnök nyilatkozatban ítélte el az erőszakot: „A történtek megdöbbentőek és teljességgel elfogadhatatlanok. Az antiszemitizmusnak nincs helye Kanadában. Mindig vissza fogjuk utasítani”. Trudeau arra is utalt, hogy nincs különbség az antiszemitizmus és az anticionizmus között.

A teljes cikk a Szombat újság honlapján ide kattintva elérhető.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek