Izrael: egyelőre megtört az ellenzéki lendület

2019. Február 09. / 19:09


Izrael: egyelőre megtört az ellenzéki lendület

Habár a balközép ellenzék Benny Ganz föllépése óta nagyot erősödött, a Haarec című lap e héten publikált felmérése szerint megtört a lendülete, így a Benjamin Netanjahu által vezetett jobboldalnak egyelőre nem kell aggódnia az áprilisi választás kimenetele miatt.


A Haarec által közölt felmérések szerint az ellenzéki pártokat tömörítő balközép blokk pártjai a mostani állás szerint összesen 40 mandátumot érhetnek el a 120 fős izraeli törvényhozásban, és ha az áprilisi választás is ezt az eredményt hozza, akkor Benjamin Netanjahu miniszterelnök alapíthat új kormányt. A kutatás szerint a Benny Ganz ellenzéki vezér által keltett, az ellenzéki szavazókat magával ragadó lendület nem erősödött tovább, igaz, nem is gyöngült. 

Benjamin Netanjahu pozícióját az veszélyeztetheti, ha a vele szövetséges jobboldali pártok valamelyike nem lépi át a bejutáshoz szükséges küszöböt, azonban a Haarec által publikált felmérés szerint legalább öt parlamenti helyet a kormányfő mindegyik szövetségese szerezhet. Ha a balközép ellenzék támogatottsága nem erősödik tovább, akkor a mostani szavazói magatartás alapján Netanjahu és szövetségesei 64 mandátummal szerezhetnek többséget a Knesszetben.

Ami a dolog magyar vonatkozását illeti: Orbán Viktor magyar miniszterelnök számára is fontos kérdés lehet, hogy az izraeli baloldal leszerepel-e a választáson, hiszen Orbán közismerten jó politikai és személyes kapcsolatot ápol a jobboldali izraeli kormányfővel. Ha a mostani közvéleménykutatás adatai a tavaszi választáson is visszaköszönnek, akkor alighanem a magyar miniszterelnök az elsők között lesz, aki gratulál Benjamin Netanjahunak.

asdsdsdasdsdsd

Benjamin Netenjahu izraeli miniszterelnök 2017-ben járt Budapesten, itt tartózkodása alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök társaságában a Dohány utcai zsinagógába is ellátogatott, ahol találkozott Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökével és a Dohány utcai zsinagóga főrabbijával dr. Frölich Róberttel. 


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek