Irán és Törökország máris kikelt Izrael és az Emírségek békekötése ellen

2020. Augusztus 14. / 12:30


Irán és Törökország máris kikelt Izrael és az Emírségek békekötése ellen

Többek között az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Nemzetek Szövetsége és Egyiptom örömét fejezte ki az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek tegnap délután bejelentett békemegállapodása miatt. Irán és Törökország azonban elítélte az Izraelben és Amerikában történelmi léptékűnek nevezett egyezséget.


Mint beszámoltunk róla, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tegnapi bejelentése szerint Egyiptom és Jordánia után immár az Egyesült Arab Emírségekkel is nyugvópontra jut a zsidó állam viszonya. A bejelentés fölötti örömének adott hangot Donald Trump amerikai elnök is, az amerikai diplomácia vezetése pedig közleményében úgy fogalmazott: történelmi nap ez a mostani, s egyúttal jelentős lépés a Közel-Kelet békéje felé. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár ugyancsak üdvözölte az egyezséget. 

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász és a Gázai övezetet uraló szélsőséges Hamász bírálta és elutasította a megállapodást, akár Irán és Törökország.

Irán veszélyesnek és illegitimnek nevezte a békekötést Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között – írta az IRNA állami hírügynökség az iráni külügyminisztérium közleményére hivatkozva pénteken. Abu-Dzabi „szégyenletes, jogtalan és egyben veszélyes döntésével” elárulta a palesztin népet, amely sohasem fog megbocsátani – állt a közleményben. A teheráni külügyminisztérium aláhúzta: az Egyesült Arab Emírségek minden muszlimot hátba szúrt a lépésével, és neki, illetve az őt támogató országoknak kell viselniük a felelősséget a megállapodás összes következményéért. A tárca „stratégiai ostobaságnak” nevezte az egyezményt, amely szerinte a cionista rezsimmel szembeni térségbeli ellenállást fogja erősíteni.

Törökország szerint a történelem, továbbá a közel-keleti térség népeinek lelkiismerete nem feledi és nem bocsátja majd meg az Egyesült Arab Emírségeknek az Izraellel kötött csütörtöki békemegállapodást – jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség a török külügyminisztérium közleményére hivatkozva. Hami Aksoy, a tárca szóvivője írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Abu-Dzabi úgy próbálja „tálalni" ezt a „kétszínű" lépést, mintha azt a Palesztina iránti elkötelezettségből tenné, miközben saját „szűkös" érdekeiért elárulja a „palesztin ügyet". Aksoy leszögezte: jogosnak találják azokat az erőteljes kijelentéseket, amelyeket a palesztin nép és a Palesztin Hatóság fogalmazott meg válaszul a békeegyezményre.

(Címlapkép: Gordon Johnson Együttműködés c. illusztrációja/Pixabay)

Mazsihisz összeállítás az MTI híradásai nyomán

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek