Hogyan hódította meg két magyar zsidó Hollywoodot?

2019. Szeptember 16. / 10:28


Hogyan hódította meg két magyar zsidó Hollywoodot?

A legnagyobb hollywoodi stúdiók és filmszereplők bevonásával terveznek egész estés nemzetközi dokumentumfilmet készíteni a hollywoodi filmipart megteremtő két magyar zsidó, Zukor Adolf és Willam Fox (Fried Vilmos) életéről.


– Zukor Adolf és Fried Vilmos, angolosított nevén William Fox, két kis Borsod-Abaúj Zemplén megyei faluból, Ricséről és Tolcsváról indultak el és alapították meg Hollywood két befolyásos filmstúdióját, a Paramount Pictures-t és a Twentieth Century Foxot, s fektették le a mai napig uralkodó hollywoodi stúdió- és sztárrendszer alapjait. Zukor volt az első amerikai nagyjátékfilm producere, míg Fox a hangosfilm úttörője a tengerentúlon. Filmjeik nyerték el a filmtörténelem első Oscar szobrait 1929-ben. Zukor életművéért húsz évvel később, 1949-ben is kapott egy Oscar díjat, a szobron ennyi állt: "az amerikai játékfilm atyja". Jelentőségük azonban nem csupán az amerikai film, de az amerikai identitás formálásában is tetten érhető – mondja Takó Sándor egyetemi oktató a Filmhunak adott interjújában.

A cikk abból az apropóból született, hogy az ő kiadásában jelenik meg a két filmmogul önéletrajzi regénye, A közönség sohasem téved, valamint az Upton Sinclair bemutatja: William Fox. Mint Takó Sándor elmondja: a könyveket és az elmúlt években összegyűjtött kutatási anyagot, korábban soha nem látott képanyagot, filmfelvételt felhasználva a legnagyobb hollywoodi stúdiók és filmszereplők bevonásával terveznek egész estés nemzetközi dokumentumfilmet készíteni Fox és Zukor életéből, feldolgozva egyúttal Hollywood megszületésének egyedülálló történetét is az ő szemszögükön keresztül. 

A közönség sohasem téved – A Zukor és Fox sztori munkacímű film reményeik szerint Magyarország egyik fontos országimázs építő dokumentumfilmje lehet, hiszen ami ugyanis Puskás és Kubala a futballban, az Zukor és Fox a filmtörténetben.

A teljes cikk itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek