„Hittel éljünk törvényeinkkel, és tiszteljük a másik törvényét"

2020. Január 31. / 09:44


„Hittel éljünk törvényeinkkel, és tiszteljük a másik törvényét"

Az ökumenikus imahét lezárása után a Váci Egyházmegye közösségi házában immár harmadik alkalommal gyűltek össze a különböző felekezetű keresztény – katolikus, evangélikus, református, baptista – és zsidó hitű emberek, hogy együtt imádkozzanak. Beszédet mondott Róna Tamás főrabbi is, aki hangsúlyozta: az Örökkévaló hívó szavát tanítsuk közösen, és emeljük fel együtt szavunkat az elveszettekért.


A váci Regőczi-kápolna kórusának bevezető énekét követően Marton Zsolt váci megyéspüspök köszöntötte az egyházi vezetőket, a híveket, és emlékeztetett arra, hogy a zsidókra mint idősebb testvérekre tekinthetünk: „Az egész emberiség egy hajóban utazik, amelyben meg kell tanulnunk elfogadni és szeretni egymást, és ebben a szeretetegységben tudunk együtt lenni.”

Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök megemlékezett a holokausztról, és az imaórát a bocsánatkérés, a kiengesztelődés, a megbocsátás alkalmának nevezte.

Az imaórát Szécsi József, a Keresztény–Zsidó Társaság főtitkára vezette, aki a legfontosabb kapcsolódási pontnak nevezte az imát a két vallás között. Beszélt a keresztény–zsidó közeledés folyamatáról, emlékeztetett arra, hogy ne a tragédiák hozzanak változásokat, és figyeljünk tanításainkban, hitoktatásunkban a II. vatikáni zsinat  kezdetű nyilatkozatában írtakra. 

Róna Tamás főrabbi a zsidó hagyományról elmélkedett, amely annak megértését szolgálja, hogyan lehet a rabláncainktól megszabadulni. Hangsúlyozta, hogy érdemes a másik emberért imádkozni, és ha képesek vagyunk meglátni magunkat a másikban, az Örökkévaló hívó szavát tanítsuk közösen, és emeljük fel együtt szavunkat az elveszettekért. Hittel éljünk törvényeinkkel, és tiszteljük a másik törvényét.

Csuka Tamás református tábori püspök a hittel rendelkezők feladatáról, a lelki és szellemi világosság átadásáról, Borsi Attila János református lelkész az éberség, a békesség és a hit fontosságáról beszélt, majd Detre János evangélikus lelkész-esperes osztotta meg gondolatait, aki az Isten igéjét tartópillérnek nevezte.

Az imaest végén Róna Tamás főrabbi és Marton Zsolt püspök (ők láthatók címlapképünkön) kérte a Teremtő áldását a résztvevőkre.

(Címlapkép és forrás: Magyar Kurir)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek