Heisler András: Nem megyünk bele a játékba

2021. Május 04. / 12:17


Heisler András: Nem megyünk bele a játékba

Válaszlevélben cáfolta Heisler András, a Mazsihisz elnöke Köves Slomó és Deutsch Róbert állításait. Az EMIH vezető rabbija és a MAOIH elnöke az utóbbi időben élesen, olykor személyeskedéstől sem mentesen támadja Magyarország legnagyobb modern zsidó közösségét és annak vezetőjét. A Mazsihisz elnöke a Magyar Nemzetnek juttatta el válaszát.

Deutsch Róbert minimum történelmietlenséget beszél, amikor arról szól, hogy „évezredes hagyománya van annak, hogy izraeli intézmény tesz igazságot a zsidók vitáiban” – állítja levele elején Heisler András, aki felhívja a figyelmet arra, hogy „izraeli intézmény” valójában csak 1948 óta létezik, így a MAOIH elnökének állítása több mint problematikus.

A Mazsihisz elnöke kiemeli: egy fontos zsidó tradíció és törvény olyan választott bíróság illetékességéhez köti a viták rendezését, amelyiket mindkét fél elfogad. A jeruzsálemi vallási bíróságot a Mazsihisz nem fogadja el – írja az elnök –, mert náluk az elfogulatlanság vallástörvényi parancsát a Mazsihisz vezetése nem látja biztosítottnak. „Ehhez jogunk van és ezzel nem tettünk semmi olyat, ami vallásunkkal ellentétes lenne” – teszi hozzá Heisler András.  

Köves megtéveszti az olvasókat

Magyarország legnagyobb zsidó közösségének elnöke szerint Köves Slomón kívül az egész zsidó világ megértette ezt és egyetért a Mazsihisz érvelésével. Hozzáteszi: „a diaszpórai közösségek felett nem lebeg semmiféle jeruzsálemi vallási bíróság joghatósága – ezt csak azok veszik komolyan, akik még soha nem találkoztak a zsidó vallásjog alapjaival sem”.

Heisler András írásában azt is kijelentette: Köves megtéveszti a Magyar Nemzet olvasóit azzal is, mikor kiemelt mondatban közli: „a Mazsihisz több évtizede nem az egyedüli képviselője a magyarországi vallásos zsidóságnak, ezért nem teheti meg hogy egyedül rendelkezzen azon javak fölött, amelyek az egész vallásos magyar zsidóság céljait kell szolgálniuk”.

A valóságban a Mazsihisz ma sem rendelkezik egyedül azon javak fölött, amelyek az egész vallásos magyar zsidóság céljait szolgálják – írja a Mazsihisz elnöke. Az EMIH sorra kapja meg egykori zsingagógák épületeit, volt zsidó iskolákat, óvodai épületeket, vagy éppen MSZMP pártházat – gyakran anélkül, hogy bárkinek konkrét elképzelése lenne használatukról, de az EMIH és a MAOIH által követelt örökjáradékból is – a Kövesék által indított peres eljárásban általuk is megerősítetten – megkapják az összeg 30 %-át. 

Primitív érveléssel támadják a Mazsihisz egyházi státuszát

Heisler András kijelentette: Deutsch a Magyar Nemzet cikkében még primitívebben érvel, és Köveshez kapcsolódva megkérdőjelezi a Mazsihisz egyházi státuszát. Ez egy kicsit olyan – írja a Mazsihisz elnöke –, mintha egy kicsiny keresztény gyülekezet kérdőre vonná Erdő Péterék egyházi státuszát, mert nem pontosan olyan liturgia szerint fordulnak a Mindenható felé, mint ők. Képtelenségekkel azonban nem lehet a MAZSIHISZ-t megijeszteni.

A Mazsihisz elnöke hozzátette: „Sajnos az EMIH és a MAOIH vezetői még a saját keresetükben szereplő állításokkal sincsenek összhangban. Miközben feljelentésük 70-30%-os megosztást ír, nyilatkozatokban már 80-20% százalékos Mazsihisz-es „hegemóniáról” beszélnek. Arról viszont mindenhol hallgatnak, hogy az egyházaknak felajánlható 1%-ok száma az EMIH és a MAOIH vonatkozásában az összes zsidó felekezetek számára felajánlók 20%-át sem éri el. Véleményünk szerint a közösségek társadalmi támogatottságának ma nincs ennél hitelesebb, empirikus mutatója. Minden egyéb csak mese, és ebbe a játékba mi nem szeretnénk belemenni”.

Nem elfogadható a vallási bíróság

Végül Heisler András arról is ír, hogy szerinte „láthatóan Köves igyekszik a feljelentés képtelenségét az általa bábként mozgatott Deutsch Róbertre áttolni. A cikk szerint a bírósági keresethez – szerényen – Köves Slomó is csatlakozott”. A valóságban a bírósági keresetnek két felperese a Köves Slomó által vezetett EMIH és a Deutsch Róbert által elnökölt MAOIH. Alperesként pedig két szervezet került a keresetben megnevezésre: a Mazsihisz és a Magyar Állam! Utóbbira ugyanúgy semmiféle joghatósággal nem rendelkezik egy másik országban működő vallási bíróság, mint a Mazsihiszre. Autoritásuk elfogadása a Magyar Állam szuverenitását kérdőjelezné meg. Ezt sem zsidó vezetőként, sem magyar állampolgárként nem tudom elfogadni” – zárja sorait a Mazsihisz elnöke.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek