Heisler András: Biztonságban vagyunk, de vannak aggasztó jelenségek

2021. Október 14. / 10:23


Heisler András: Biztonságban vagyunk, de vannak aggasztó jelenségek

A malmői nemzetközi holokausztfórumon 44 országból 10 állam- és kormányfő tette tiszteletét, Magyarországot a családokért felelős tárca nélküli miniszter képviselte. A magyar delegáció bemutatója kapcsán Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét a Népszava kérdezte.


A Remember – React (Emlékezz és reagálj!) című malmői nemzetközi holokauszt fórumon Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: az Orbán-kormány ígéretet tett arra, hogy fellép az Izrael elleni bojkottot, tőkekivonást és szankciókat szorgalmazó BDS-mozgalmakkal szemben, harcolni fog külföldön a zsidók szabad vallásgyakorláshoz való jogért, és a szerb kormánnyal közös emlékművet hoz létre a közép-szerbiai Bor városában az egykori náci munkatábor helyén, ahova 1944-ben Radnóti Miklóst is elhurcolták. Magyarország határain belül viszont arra tettek vállalást, hogy folytatják a zsinagógák és zsidó temetők felújítási programját. Ennél kézzelfoghatóbb terveket Novák Katalin sem ismertetett. „Azt vállaljuk, hogy Magyarországon továbbra is biztonságban élhetnek a zsidó testvéreink” – jelentette ki a lap érdeklődésére a miniszter. (Novák Katalin előadása az alábbi videóban  41.54 perckor kezdődik.)

A fóumon elhangzottak kapcsán Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt nyilatkozta a Népszavának: „tény, hogy a nyugat-európai zsidó közösségekhez képest a magyarországi zsidóság nagyobb biztonságban van, hisz' nálunk nincsenek fizikai támadások zsidó személyek és intézmények ellen, nincsen formálisan diszkrimináció, aggasztó jelenségek azonban így is vannak”. 

Felidézte, hogy a Medián nyáron publikált reprezentatív felmérése szerint a magyar társadalom 36 százaléka antiszemita nézeteket vall (erről bővebben lásd aGyűlölködésben a magyar társadalom felülmúlja az európai átlagot című cikkünket). Az elnök véleménye szerint gyalázatos, hogy hazánkban milyen magas a holokausztot relativizáló és tagadók aránya: a magyarok 21 százaléka hiszi, hogy az áldozatok számát túlbecsülték, 11 százalék kétségbe vonja a gázkamrák létezését, 16 százalék szerint pedig a szörnyűségek nagy részét a zsidók utólag találták ki. 

Ez utóbbi formálisan is holokauszttagadás, ami Magyarországon jogszabályokba is ütközik. „Ha kormányunk akart volna valamit vállalni a malmői konferencián, akkor azt kellett volna megcélozniuk, hogy leszorítsák ezeket a számokat, hogy csökkenjen az említett tévképzetek előfordulásának aránya” – mondta el Heisler.

A Mazsihisz elnöke kijelentette: „Ha a kormány nyíltan rasszista eszméket hirdető emberre bízza a Nemzeti Alaptantervet, az nem segíti a téveszmék elleni hatékony fellépést. Hibának tartom a Horthy-korszak figuráinak felmagasztalását, de annak sincs jó üzenete, ha az összeesküvések-elméletek egyik jelentős hazai képviselőjét állami kitüntetéssel jutalmazzák. Egy ilyen elismerés a magyar társadalom felé azt sugallja, hogy az általa vallott őrült összeesküvés-elméletek valójában elfogadhatóak”. 

Éppen ezért úgy látja, hogy célszerű lett volna az oktatással kapcsolatban vállalásokat tenni, és növelni a magyar emlékezetpolitika hitelességét.

 „Fontosnak tartanánk az oktatási kormányzat és a zsidó szervezetek között korábban elindított együttműködés folytatását is. Tudjuk, ma már közhely, hogy a történelemben minden a szavakkal kezdődött – ám ettől még igaz. Nekünk azért kell küzdeni, hogy ezek a szavak, ezek az antiszemita megnyilvánulások ne hangozhassanak el. Ehhez megfelelő oktatás kell, hiteles történelemszemlélet és egy olyan kormányzati attitűd, amelyik figyel arra, hogy a vállalhatatlan eszméket vagy elméleteket támogató személyekből ne lehessenek példaképek” – javasolta Heisler András.

A  NÉPSZAVA cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Újabb vidéki zsidó temetőket hozatott rendbe a Mazsihisz
Magyar zsidó arcképcsarnok
Magyar zsidó arcképcsarnok: Scheiber Hugó (1873-1950)